Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egen domstol for justismord

Justisdepartementet foreslår å opprette en uavhengig domstol som skal behandle begjæringer om å gjenoppta straffesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for å opprette en ny domstol - en såkalt klagerett - er å fjerne mistanke om misforstått kollegialitet dommere imellom når en person hevder han er uskyldig dømt.

Ønskes velkommen

Leder i Advokatforeningens utvalg for strafferett og -prosess, advokat Janne Kristiansen, sier at dette er en reform hun virkelig ønsker velkommen.

- Dette virker svært interessant, uten at jeg har sett notatet fra Justisdepartementet. Hensikten er etter det jeg forstår at det skal bli lettere å få gjenopptatt straffesaker.

- I dag skal en begjæring om gjenopptakelse behandles ved den samme domstolen hvor vedkommende er dømt, men nå kommer det altså utenforstående inn med distanse til den aktuelle domstolen som dømte, sier advokat Kristiansen.

I mindretall

Justisdepartementet foreslår at den nye domstolen skal bestå av tre medlemmer med dommererfaring, to med annen juridisk bakgrunn og to lekdommere. Dommerne kommer i mindretall.

I høringsnotatet skriver departementet at de har sett alvorlig på kritikken mot at samme domstol som dømte også skal behandle begjæringen om gjenopptakelse.

«Særlig gjelder det kritikken om at ordningen gir grobunn for mistanke om at kollegiale hensyn bevisst eller ubevisst kan påvirke dommernes holdning til spørsmålet om gjenopptakelse. Om det i virkeligheten er dekning for slike påstander er underordnet. Tilliten i allmennheten er viktigst,» konstaterer departementet.