Egenrådig partner

Senterpartiet er det partiet i norsk politikk som ved siden av Ap er mest dreven i maktspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det utnytter alltid sin posisjon til å oppnå resultater og passer seg vel for å vise alle sine kort. Partiet er svært pragmatisk og kjent for sin evne til hestehandel. Høye mål, visjoner og drømmer står ikke i veien for overraskende allianser og kompromisser hvis det tjener partiet. Tidligere Sp-leder Anne Enger Lahnsteins karakteristikk av Sp som et jordnært parti, spiller ikke bare på partiets røtter i landbruksnæringen. Det er like mye en påminnelse om at partiet ser på politikk som det muliges kunst.
  • Dette er viktig å ha i tankene når signalene fra helgas partilandsmøte skal tolkes. Lite av det som ble sagt på Gardermoen i helga, minner om brudepynting. Sp-leder Odd Roger Enoksen angrep Ap i harde ordelag og mante til ny kamp mot norsk EU-medlemskap. En rekke sentrale tillitsvalgte brukte sine innlegg til å ta kraftig avstand fra KrFs familie- og skolepolitikk. Det var ikke antydning til frieri av noe slag. Vedtak og resolusjoner viser et egenrådig parti. Mange av vedtakene er så skarpe at de vil gjøre det krevende å snekre regjeringsgrunnlag både med KrF og, i en gitt situasjon, Ap.
  • Når Sp på ny vil gjøre kampen mot norsk EU-medlemskap til et sentralt spørsmål i valgkampen, er det selvsagt for å mobilisere velgere. EU-motstand ser ut til å være den eneste saken som skal kunne gi partiet økt oppslutning av betydning. Alle målinger viser at det er langt flere motstandere av norsk EU-medlemskap enn tilhengere. Uroen på verdens børser, munn- og klovsyke og den verdensomspennende Attac-bevegelsen kan også gi partiet forhåpninger om stemningsbølger som kan gi partiet et løft.
  • For første gang på svært lenge er faren til stede for at Sp mister sin vippeposisjon i norsk politikk. Partiet har ikke råd til å føre valgkamp i skyggen av Ap og KrF. Det må framstå med større ambisjoner i valgkampen enn å være et automatisk vedheng til KrF eller Ap. Bare slik kan partiet få stemmer og en strategisk posisjon andre partier må forholde seg til.