LÆRER: Den 44 år gamle mannen som sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett har møtt sine ofre blant annet via rollen som lærer. Ett av hans ofre forteller i dommeravhør at læreren har ødelagt skolegangen hans. Tegning: Fedor Sapegin
LÆRER: Den 44 år gamle mannen som sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett har møtt sine ofre blant annet via rollen som lærer. Ett av hans ofre forteller i dommeravhør at læreren har ødelagt skolegangen hans. Tegning: Fedor SapeginVis mer

- Egentlig har læreren ødelagt hele skolegangen min

Gutten (16) sier at han som følge av overgrepene ikke lenger greide å konsentrere seg på skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dommeravhøret av den i dag 16 år gamle gutten, som er en av de sju fornærmede i straffesaken mot den overgrepstiltalte læreren (44), sier gutten at læreren har ødelagt skolegangen hans.

- Jo mer det har gått opp for meg hva han har gjort, jo vanskeligere har det vært å konsentrere seg på skolen, sier gutten

- Hele ungdomsskolen var bortkasta. Egentlig har han ødelagt hele skolegangen min, fortsetter han.

Isolerte seg fra venner Overgrepene mot ham, som ifølge tiltalen startet da han var 11 år gammel, har også resultert i at gutten har mistet kontakt med vennene sine.

-  I 4. og 5. klasse hadde jeg god kontakt med kompisene mine, men etter at jeg kom i kontakt med ham (tiltalte) har jeg mista kontakten med dem. Jeg har ikke orka å være sammen med dem for jeg har hatt det så vondt. Jeg har isolert meg og spilt dataspill, sier han i avhøret.

Først i det tredje avhøret med politiet fortalte 16-åringen om overgrepene. Dette skjedde etter at tiltalte sjøl hadde navngiitt ham som et av sine ofre.

«Fanget» på hytta De første overgrepene mot gutten som i dag forklarer seg i retten, skjedde på tiltaltes hytte.

- Sånn sett var min klient i tiltaltes psykiske varetekt, langt unna folk og langt inne i skogen, sier Gard A. Lier, som er guttens bistandsadvokat.

I dommeravhøret gir 16-åringen tydelig uttrykk for at han ikke forsto alvoret i det læreren utsatte ham for.

- Han trodde dette var en person han kunne stole på, som ikke ville gjøre ham noe vondt, sier Lier til Dagbladet.

Læreren har delvis erkjent straffskyld for overgrep begått mot gutten før han fylte 14 år, og han har fullt erkjent straffskyld for overgrep mot ham etter at han fylte 14.

- Det er ganske jævlig å ha det så tungt, og etter så mange år forstå at du er misbrukt av en du har kjent.  Han har gjort meg vondt i så mange år, og så mange ganger uten at han har tenkt over det, sier gutten selv.

Den tiltalte 44-åringen har i tillegg til som lærer, møtt sine ofre i rollen som idrettstrener, speiderleder og tidigere skole-vaktmester.

ADVOKAT:  Bistandsadvokat Gard A. Lier mener tiltalte hadde hans klient - en i dag 16 år gammel gutt - i sin "psykiske varetekt" da han tok med gutten på hytta si langt inne i skogen. Foto: Line Brustad
ADVOKAT: Bistandsadvokat Gard A. Lier mener tiltalte hadde hans klient - en i dag 16 år gammel gutt - i sin "psykiske varetekt" da han tok med gutten på hytta si langt inne i skogen. Foto: Line Brustad Vis mer