- Egentlig ikke galt det jeg sa, men beklager overfor det jødiske folk

Filippinenes president Rodrigo Duterte sammenlignet jødeutryddelse med plan for narkomane landsmenn.

UNNSKYLDNING - MED FORBEHOLD: Filippinenes  president Rodrigo Duterte under et møte fredag med kvinnelige politibetjenter i hjembyen Davao. Foto: Lean Daval Jr., Reuters/NTB Scanpix.
UNNSKYLDNING - MED FORBEHOLD: Filippinenes  president Rodrigo Duterte under et møte fredag med kvinnelige politibetjenter i hjembyen Davao. Foto: Lean Daval Jr., Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Filippinenes president Rodrigo Duterte ber jødene om unnskyldning for den oppsiktsvekkende uttalelsen der han sammenlignet sin egen kamp mot narkotika med Adolf Hitlers jødeutryddelse.

- Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner narkomane på Filippinene. Jeg slakter dem gjerne, sa Duterte fredag.

Uttalelsen vakte sterke reaksjoner, blant annet i Tyskland der Filippinenes ambassadør ble kalt inn på teppet i tysk UD.

- Enhver sammenligning av de enestående forbrytelsene under holocaust med noe annet, er fullstendig uakseptabelt, sa en talsmann for tysk UD.

USAs forsvarsminister Ash Carter kalte Dutertes uttalelse «dypt urovekkende» og lederen i World Jewish Congress, Ronald Lauder, kalte den «avskyelig».

Søndag ba Duterte verdens jøder om unnskyldning, men han fastholder at narkomane på Filippinene fortjener å dø.

- Det var ikke det at jeg egentlig sa noe galt, men de (jødene) ønsker ikke at noen skal fikle med minnet så jeg beklager på det dypeste overfor det jødiske folk, sa han.

- Det var aldri min hensikt, men jeg ble selv kritisert for å være Hitler. Og jeg dreper gjerne tre millioner, la han til.

Etter at Duterte tiltrådte som president i sommer, er 3 000 mennesker som var mistenkt som narkolangere drept på Filippinene.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer