EMA bekrefter mulig kobling:

- Egentlig sørgelig

Det europeiske legemiddelbyrået EMA landet onsdag på at det sjeldne sykdomsbildet enkelte har fått etter vaksinering med AstraZeneca, bør føres opp på bivirkningslisten.

Oslo 20210313. 
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, etter pressekonferanse om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20210313. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, etter pressekonferanse om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt212 -6
døde 734 +25
påvist smittet 143 000 000+854.4K
døde 3 040 000 +14.2K
Se mer

EMA bekrefter med dette at det finnes en mulig kobling mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp, lavt antall blodplater og blødninger - noe blant andre Legemiddelverket har ment i ukevis.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er imidlertid ikke glad for dagens nyhet.

- Jeg kan ikke si at jeg er glad. Dette er jo egentlig sørgelig. Men vi har hele tida tenkt at det er viktig at helsepersonell og pasienter blir oppmerksomme på dette, og at pasientene kan få behandling, sier Madsen til Dagbladet.

- Det har jo vært mer og mer åpenbart at det er en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen og at disse tilfellene med blodpropp og lavt antall blodplater bør regnes som en bivirkning.

VILLE TATT DEN: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier han fortsatt ville latt seg vaksinere med AstraZenecas coronavaksine. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VILLE TATT DEN: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier han fortsatt ville latt seg vaksinere med AstraZenecas coronavaksine. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Betydelig antall

Ifølge EMA har det den siste tida vært en økning i antall tilfeller av dette hos AstraZeneca-vaksinerte, til tross for at det sjeldne sykdomsbildet fortsatt er svært sjeldent sett i forhold til antallet som har fått vaksinen.

Blant annet skriver EMA at det til og med 4. april er registrert 169 tilfeller av blodpropp i hjernen hos vaksinerte, samt 53 tilfeller av blodpropp i mageregionen. Ifølge EMA er de fleste tilfellene registrert hos kvinner under 60 år.

- Det er et sykdomsbilde som kan variere litt fra pasient til pasient, men de tre elementene, med lavt antall blodplater, blødninger og blodpropp, er en del av dette sykdomsbildet. Spesielt dette med blodpropp i hjernen er normalt sett veldig sjeldent, og nå er det rapportert om et betydelig antall tilfeller, sier Madsen.

Uvisst for Norge

EMAs sikkerhetskomité PRAC har gått i dybden på 62 tilfeller av blodpropp i hjernen og 24 tilfeller av blodpropp i mageregionen som er rapportert fram til 22. mars. 18 av tilfellene var dødelige.

- Er det aktuelt å fortsette vaksineringen med AstraZeneca i Norge nå?

- Det er det FHI som jobber med, og diskusjonene er i gang om hva vi skal gjøre i Norge. Legemiddelverkets oppgave er å legge fram disse nye dataene og så blir det jo endringer i bruksanvisningen til vaksinen, blant annet med større vekt på at hvis en person får symptomer som tyder på blodpropp, så er det viktig å ta kontakt med helsevesenet så fort som mulig for å få hjelp. Ved tidlig behandling av disse pasientene kan man forhåpentligvis unngå alvorlige utfall.

- Men er det sannsynlig at vi fortsetter vaksineringen i Norge nå?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Nå må FHI få tid til å se på det som kommer fra sikkerhetskomiteen i dag, og man vil trenge tid til å se på dette.

Madsen sier FHI, så vidt han vet, fortsatt har planer om å legge fram sin konklusjon 15. april, dersom de rekker å lande en beslutning.

FUNN: Med en halvtimes varsel hasteinnkalte Oslo universitetssykehus til pressebrief klokka 13 ved Rikshospitalet. Overlege Pål André Holme orienterte om situasjonen rundt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Marie Røssland. Vis mer

Ville tatt vaksinen

Madsen vil heller ikke uttale seg om muligheten for å fortsette vaksineringen med AstraZeneca i eldre aldersgrupper, slik flere land har gjort, nå er styrket eller svekket i Norge.

Han ville imidlertid ikke hatt noe imot å ta vaksinen selv.

- Ja, det ville jeg. Nå er jeg snart 65 år, og jeg er da i den gruppen som man nå vaksinerer i mange land fremdeles, sier Madsen og legger til at det fortsatt ser ut til at det er færre alvorlige tilfeller i aldersgruppen 60 år og oppover.

- Nå kommer det mer data, og så må man se på aldersfordelingen av dem som har blitt syke og spesielt om det er forhold som gjør at man må velge ut pasientgrupper som kan vaksineres. Det er det FHI som avgjør.

- Har det tatt for lang tid før EMA kom med denne avgjørelsen?

- Dette er jo et komplisert spørsmål, og et alvorlig spørsmål, så at det har tatt noe tid synes jeg er naturlig. Men vi var tidlig ute, og et av landene som først erkjente tilfellene, og et av landene som først fikk startet forskning på dette. Så det er naturlig at andre land ville bruke litt tid til å se på dette. Men jeg er ikke glad for at dette nå blir ført opp som bivirkninger, men på den andre sida er jeg glad for at arbeidet vi gjør blir verdsatt.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 088 100 (20.3%)i Norge har fått dose nr 1
301 742 (5.62%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer