EMA bekrefter mulig kobling:

- Egentlig sørgelig

Det europeiske legemiddelbyrået EMA landet onsdag på at det sjeldne sykdomsbildet enkelte har fått etter vaksinering med AstraZeneca, bør føres opp på bivirkningslisten.

Oslo 20210313. 
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, etter pressekonferanse om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20210313. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, etter pressekonferanse om bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EMA bekrefter med dette at det finnes en mulig kobling mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp, lavt antall blodplater og blødninger - noe blant andre Legemiddelverket har ment i ukevis.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er imidlertid ikke glad for dagens nyhet.

- Jeg kan ikke si at jeg er glad. Dette er jo egentlig sørgelig. Men vi har hele tida tenkt at det er viktig at helsepersonell og pasienter blir oppmerksomme på dette, og at pasientene kan få behandling, sier Madsen til Dagbladet.

- Det har jo vært mer og mer åpenbart at det er en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen og at disse tilfellene med blodpropp og lavt antall blodplater bør regnes som en bivirkning.

- Betydelig antall

Ifølge EMA har det den siste tida vært en økning i antall tilfeller av dette hos AstraZeneca-vaksinerte, til tross for at det sjeldne sykdomsbildet fortsatt er svært sjeldent sett i forhold til antallet som har fått vaksinen.

Blant annet skriver EMA at det til og med 4. april er registrert 169 tilfeller av blodpropp i hjernen hos vaksinerte, samt 53 tilfeller av blodpropp i mageregionen. Ifølge EMA er de fleste tilfellene registrert hos kvinner under 60 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer