Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egersund-voldtekten:- Ikke skyldig!sa sju av ti

EGERSUND (NTB): Ifølge tiltalen skal den 21 år gamle kvinnen ha blitt slått, sparket, fått bensin helt over kroppen, blitt satt fyr på og skutt med luftgevær. Hun skal også ha blitt tvunget til samleie, og flere ganger truet på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag startet rettssaken i Dalane herredsrett i Egersund i Rogaland mot til sammen åtte menn og to kvinner som er tiltalt for grov vold og mishandling over flere måneder.

 Bare tre av dem erklærte seg skyldig i deler av de alvorligste punktene i tiltalen.

  De groveste punktene i tiltalen omfatter bare halvparten av de tiltalte. Ungdommene er mellom 18 og 25 år.

Mishandlet

Det var en omfattende liste av overgrep sorenskriver Inger Labråthen leste opp for de ti ungdommene. De alvorligste punktene i tiltalen er rettet mot fem av ungdommene.

 Tre av ungdommene erklærte seg skyldig i deler av tiltalepunktet som omfattet mishandling. Ingen mente seg skyldig i voldtekt eller medvirkning til voldtekt.

  Det var kvinnen selv som til slutt anmeldte forholdene til politiet, i november 1996. Da hadde mishandlingen pågått over lengre tid. Anmeldelsen førte til at tre av ungdommene ble arrestert.

Bevis

- Etter flere avhør kom det fram opplysninger som førte til flere mistenkte i saken, forklarte aktor i saken, statsadvokat Ketil Haukaas, for retten i dag.

  Det er de tiltaltes egne forklaringer som blir bærende for aktors bevisførsel i saken.

  Selv om flere av de ti tiltalte ikke har deltatt aktivt i all mishandlingen som tiltalen omfatter, vil flere kunne stilles til ansvar for at de ikke forsøkte å motvirke handlingene, mener aktor.

  Dette er de ti tiltaltes ni forsvarere sterkt uenige i. Flere av forsvarerne understreket også overfor retten at det er viktig at de ti tiltalte får en individuell behandling i herredsretten.

Ikke lukket

Da retten ble satt i morges, begjærte bistandsadvokat Målfrid Ølberg retten lukket av hensyn til privatlivets fred. Begjæringen ble ikke tatt til følge.

 I tillegg til sorenskriver Inger Labråthen og den juridiske rådgiveren, byfogd Ernst Moe, er Dalane herredsrett utvidet med tre lekdommere.

  Det er satt av fire uker til rettsforhandlingene som holdes i midlertidige rettslokaler i Eiger Motell. Haukaas håper likevel at saken skal være ferdig allerede om tre uker.

  De ni forsvarerne er Monica Solberg, Jan Tore Ludvigsen, Arvid Sjødin, Harald Øglænd, Alv Stangeland, Egil Omland, Gudrun Årstad, Kenneth Storalm og Bjarne Bastiansen. Storalm representerer to av de tiltalte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!