Egg-flertall knust i stortingssalen

Miljøpartiet De Grønne skulle tirsdag med sin ene stemme sikre flertall for eggdonasjon i Stortinget. Men forslaget falt etter stemmesurr. Nå vil Ap ha omkamp.

STEMMESURR: Ingvild Kjerkol og Arbeiderpartiet vil ha ny votering i saken om eggdonasjon.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STEMMESURR: Ingvild Kjerkol og Arbeiderpartiet vil ha ny votering i saken om eggdonasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høyre, som gikk inn for eggdonasjon på landsmøtet sitt, stemte som ventet imot da forslaget kom opp til votering tirsdag. Men partiet stilte med én representant mer enn det skulle.

Kombinert med at Venstre og muligens flere partier stilte med for få representanter etter det som kalles utbytting ved voteringer, endte forslaget om eggdonasjon med å falle.

- Vi forutsetter at partiene forholder seg til spillereglene som vi er blitt enige om, sier Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol til NTB.

Hun sier partiet nå vil be om en ny votering før sommeren, men at initiativet fører fram er slett ikke sikkert.

Omkamp

Hvordan feilen skal kunne rettes opp, er uklart. Det var ikke en lovsak som ble behandlet tirsdag, og dermed er det ikke lagt opp til to voteringer.

I tillegg er det regler som sier at man ikke kan stemme over samme sak to ganger i en og samme stortingssesjon.

- I forretningsorden paragraf 38 står det at man kan ta opp saken til ny behandling hvis det er påtrengende nødvendig. Vi er innstilt på å kreve dette, sier Kjerkol.

Surr

- Dette er bare surr. Først sier landsmøtet til Høyre ja til eggdonasjon, så bestemmer stortingsgruppen deres at de skal stemme mot, og så roter de til hele utbyttingssystemet, sier MDGs Per Espen Stoknes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer