Egg til mødre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vurderer en liberalisering av bioteknologiloven når det gjelder eggdonasjon. Det er forbudt etter dagens lov, mens par som trenger medisinsk hjelp for å få barn, kan få donert sæd. Helsedepartementet har tidligere begrunnet forskjellsbehandlingen med at eggdonasjon vil innebære «et brudd med langvarige sosiale og kulturelle tradisjoner i samfunnet, hvis kvinnen som føder barnet ikke er den genetiske moren».

Medisinske framskritt medfører gjerne slike brudd. Infertile menn kan nå bli fedre gjennom sæddonasjon, men kvinner som på grunn av sykdom eller skade har problemer med å produsere egg, nektes den samme muligheten. Skal vi tro departementets mystiske begrunnelse skyldes det at mor står i en særstilling i forhold til barnet, mens farskapet er mindre viktig. En slik tankegang er heldigvis i ferd med å gå ut på dato og bryter med prinsippet om likestilling. Det er ingen grunn til at blodsbånd skal spille en større rolle enn sosiale bånd når det gjelder mor, men ikke far. Hva da med adopterte barn, som ikke har noen biologisk tilknytning til sine foreldre?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer