Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eggdonasjon blir tillatt i Norge

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV har inngått forlik om bioteknologiloven.

ENIGE: Tuva Moflag (Ap), Åshild Bruun-Gundersen (FrP) og Nicholas Wilkinson (SV) presenterte enigheten om liberaliseringene av bioteknologiloven.
Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
ENIGE: Tuva Moflag (Ap), Åshild Bruun-Gundersen (FrP) og Nicholas Wilkinson (SV) presenterte enigheten om liberaliseringene av bioteknologiloven. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

Da Fremskrittspartiet gikk ut av regjering i vinter er de ikke lenger forpliktet av Granavolden-plattformen. Dermed ble det mulighet for større liberaliseringer i bioteknologi-loven.

Arbeiderpartiet og SV danner flertall sammen med Frp om en rekke liberaliseringer:

  • Eggdonasjon tillates. Dette vil også gjelde for enslige kvinner
  • Forskning på befruktede egg tillates
  • Fosterdiagnostikk i første trimester tillates
  • Tilbud om tidlig ultralyd blir en del av det offentlige tilbudet til gravide

- Vi tillater eggdonasjon i Norge. For Frp handler det om å la flere par få lov å oppfylle drømmen om å få egne barn. Der familien er ufrivillig barnløs fordi menn har problemer med fertiliteten, har det i 90 år vært tillatt med sæddonasjon. Når det er kvinnen som har utfordringer med fertiliteten, så finnes det i dag ikke noe tilbud. Prinsipielt er det ikke forskjell for eggdonasjon og sæddonasjon. Gjennom dette forliket sikrer vi at kvinner får den samme muligheten som menn har hatt i over 90år. Og vi rammer dette inn på en etisk og forsvarlig måte, sier Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Frp.

- Vi er utrolig fornøyd med at vi gjennom dette forliket innfører eggdonasjon, tillater assistert befruktning for enslige og moderne fosterdiagnostikk, sier Bruun-Gundersen.

Kreftforeningen jubler

Kreftforeningen jubler over liberaliseringene og skriver i en pressemelding at det er på høy tid loven moderniseres etter at den ikke har vært oppdatert på 16 år.

- Kreftforeningen er strålende fornøyd med at en lov som ikke har vært endret på 16 år, endelig kommer i takt med den teknologiske utviklingen. Det er veldig godt nytt for norske kreftpasienter og andre alvorlig syke, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Spesielt trekker Kreftforeningen fram forskning på befruktede egg.

- At det åpnes for forskning med genredigering på befruktede egg, vil gi oss verdifull kunnskap om hvordan kreft oppstår. Vi er også glade for at bærere av arvelig brystkreft endelig får tilbud om genetisk undersøkelse av befruktede egg (PGD). Det betyr at døtrene deres ikke lenger må fjerne brystene i voksen alder for å unngå å bli syke, sier Ross.

KrF: - Sorteringssamfunn

KrF vant fram i regjering at ingen av dagens liberaliseringer skulle komme ut stortingsperioden som går fram til 2021. De er svært skuffet over at loven nå endres etter at Frp gikk ut av regjering.

- Vi går nå potensielt opp en vei som vi ikke aner hvor ender. Det er store etiske spørsmål disse tre partiene nå bare velger å overse. For KrF er det viktig å være føre var i så store etiske dilemmaer som vi her står overfor. Teknologien gir muligheter, men også mange ubesvarte spørsmål, sier Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i en pressemelding.

KrF mener liberaliseringene er første skritt mot et sorteringssamfunn og viser til Danmark.

- Jeg vil ikke at dette skal bli startskuddet for et sorteringssamfunn hvor staten tilrettelegger for at vi kan drive omfattende leting etter potensielle sykdommer og diagnoser hos det ufødte liv. I Danmark ser vi at det knapt blir født barn med Downs syndrom etter at det ble innført en omfattende screening av kvinner. I Norge hører vi til stadighet om familier som blir møtt med at det nærmest forventes at de tar abort når de har fått beskjed om at barnet kan ha en kromosomfeil. Jeg må understreke kan, fordi feilmarginene er så store at det og er relativt stor mulighet for at disse kromosomfeilene ikke stemmer, sier Bekkevold.

Dagbladet oppdaterer saken.

KUNSTIG BEFRUKTNING: Kunstig befruktning (IVF) vil bli tilgjengelig for flere grupper etter at Ap, Frp og SV har inngått en avtale om liberaliseringer i bioteknologiloven. Bildet er fra en IVF-behandling i London i 2013. Foto: Sang Tan / AP
KUNSTIG BEFRUKTNING: Kunstig befruktning (IVF) vil bli tilgjengelig for flere grupper etter at Ap, Frp og SV har inngått en avtale om liberaliseringer i bioteknologiloven. Bildet er fra en IVF-behandling i London i 2013. Foto: Sang Tan / AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!