EGGDEBATT: Her gjør en lege på en fruktbarhetsklinikk klar egg og sæd for en kunstig befruktning. Nå er det slik at norske par som trenger eggdonor må dra til utlandet.Foto: SCANPIX/REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI
EGGDEBATT: Her gjør en lege på en fruktbarhetsklinikk klar egg og sæd for en kunstig befruktning. Nå er det slik at norske par som trenger eggdonor må dra til utlandet.Foto: SCANPIX/REUTERS/ALESSANDRO BIANCHIVis mer

Eggdonasjon kan bli tillatt i Norge

Men bioteknologinemnda er delt i sin innstilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sæddonasjon er tillatt og har vært praktisert i Norge siden 1930, men eggdonasjon er forbudt. Bioteknologinemnda mener nå at menn og kvinner må behandles så likt som mulig i loven, skriver Aftenposten.

- Det er ingen holdbare begrunnelser for å opprettholde et forbud mot eggdonasjon når sæddonasjon er tillatt, sier Arne Sunde, medlem i Bioteknologinemnda og seksjonsleder ved fertilitetssenteret ved St. Olavs hospital.

Bioteknologinemnda er delt i sin innstilling. Åtte av de 21 medlemmene er ikke enig med flertallet.

Fagmiljøene antar at omkring 200 norske par vil benytte seg av eggdonasjon årlig. I dag reiser de til andre land for å få hjelp.

Bioteknologiloven, som regulerer blant annet kunstig befruktning, skal evalueres, og det er derfor Bioteknologinemnda nå har sendt sitt høringssvar til Helse- og omsorgsdepartementet.

(NTB)