Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Eggen, hvem er det?

Spurte Jens Stoltenberg i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

«Jeg misbruker ikke alkohol»

Da daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland internt lanserte Nils Arne Eggen som barne- og oppvekstminister, ante ikke nestleder Jens Stoltenberg hvem han snakket om.

- Nils Arne Eggen, hvem er det? spurte Stoltenberg da Jagland lanserte den profilerte Rosenborg-treneren som medspiller i sin Ap-regjering.

Det skriver tidligere LO-leder Yngve Hågensen i selvbiografien «Gjør din plikt, krev din rett», som kom ut torsdag.

- Må ha utdannelse

Hågensen skriver at han «nesten datt av stolen», men at Jagland og han selv forklarte at Eggen var trener for landets beste fotballag - rikskjendis mer enn de fleste.

Men det var flere enn Stoltenberg som ikke visste så mye om Eggen.

- OK, men en statsråd må jo også ha et visst minimum av utdannelse, utbrøt Hill-Marta Solberg, den andre nestlederen i partiet.

- Vi fortalte at Eggen er utdannet lektor og hadde undervist i en årrekke i den videregående skolen, skriver Hågensen.

Den tidligere LO-lederen mener at «med den posisjonen idretten har i det norske folk, bør politikerne følge litt med i det som interesserer grasrota», men vil ikke utdype historien overfor NTB.

- Historien står godt sånn som den er fortalt i boka, mener han.

Overfor NTB vil Jens Stoltenberg verken kommentere Eggen-episoden eller andre historier i Yngve Hågensens selvbiografi.

- Mannskapet til Jens kjedelig

I boka legger Hågensen imidlertid til at Stoltenberg lærte noe av Eggen-episoden. Selv om han fortsatt mener at Stoltenbergs mannskap som overtok for Bondevik I-regjeringen i 2000 var langt mer kjedelig enn Jagland-regjeringen som ble lansert 25. oktober 1996.

Nils Arne Eggen ble riktignok ikke med på laget. Fotballtreneren takket nei.

Men det var andre spennende navn. Krimforfatter og tidligere politikvinne Anne Holts inntog som justisminister var overraskende, det samme var det at tidligere kulturminister Åse Kleveland ble erstattet av Turid Birkeland.

Dessuten skapte utnevnelsen av Terje Rød-Larsen, som ny «superminister» med ansvar for å modernisere Norge, debatt. Rød-Larsen måtte gå av etter bare en måned, etter å ha blitt presset fra skanse til skanse om forholdene rundt en opsjonsavtale med fiskeselskapet Fideco AS, der han i en periode var markedsdirektør.

Påstanden var at planleggingsministeren hadde tjent seg rik på aksjer han ennå ikke hadde kjøpt og heller ikke hadde noen avklart opsjonsavtale på.

Som om dette ikke var nok, måtte Grete Faremo gå av som statsråd etter avsløringer rundt de hemmelige tjenestene. Deretter trådte Anne Holt av etter sykdom.

Forsvarer Jagland

- Alle disse hendelsene bidro til å svekke regjeringen og statsministerens personlige omdømme, skriver Hågensen.

Han forsvarer fortsatt Jaglands valg av mannskap.

- Hvordan skulle Thorbjørn vite om en historie fra Finnmark fra Fafo-tiden til Terje Rød-Larsen? Og hvordan skulle Terje vite at en historie ti år tilbake i tid ville skape så mye bråk, spør Hågensen, som «er overbevist om» at Terje Rød-Larsen ville hatt mye å tilføre.

- Jagland-regjeringen var ladd med positiv spenning, slik spenning som gjør at du kan virkelig kan utrette noe. Men en slik spenning er selvfølgelig ikke uproblematisk, den kan føre galt av sted, sier Hågensen til NTB.

IKKE GREIE PÅ FOTBALL:</B> Yngve Hågensen var sjokkert over at Stoltenberg ikke visste hvem Nils Arne Eggen var.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media