Eggene «snakker» sammen

Fugler kommuniserer med hverandre allerede før de klekkes, ifølge ny studie.

SØSKENKJÆRLIGHET: Egg som ikke hørte faresignaler lærte å være på vakt av de andre eggene i redet, som vibrerte for å varsle familiemedlemmet. Foto: Dr. Jose C. Noguera
SØSKENKJÆRLIGHET: Egg som ikke hørte faresignaler lærte å være på vakt av de andre eggene i redet, som vibrerte for å varsle familiemedlemmet. Foto: Dr. Jose C. NogueraVis mer

Nødskrikene til fullvoksne måker som varsler om rovdyr er både høylytte og tydelige.

Spanske forskere tok opp lydene og spilte dem av for egg - og fant at eggene «snakker» sammen. Etterpå kunne nemlig de uklekkede måkekyllingene formidle faren til redekameratene ved å riste inni eggene.

Når embryoene i eggene ble varslet, reduserte de pipelydene, og løp så raskere i dekning etter at de var klekket.

- Selv om vi visste at egg kunne vibrere, ble vi overrasket over at vibrasjonene var så tydelige - og enda mer overrasket ble vi da de fleste effektene hos søsknene også ble kopiert i måkekyllingen som hadde ligget i redet hele tida, sier Jose C. Noguera til Dagbladet.

Han er studiens hovedforfatter, og jobber i Animal Ecology Group ved det spanske Universitetet i Vigo.

PÅ VAKT: En nyklekket måkekylling i forskerens hånd. Foto: Dr. Jose C. Noguera
PÅ VAKT: En nyklekket måkekylling i forskerens hånd. Foto: Dr. Jose C. Noguera Vis mer

Det oppsiktsvekkende funnet ble mandag publisert i tidsskriftet Nature Ecology and Evolution, og omtalt i New York Times.

Dersom eggene ikke kommuniserte, ville måkekyllingene vært mindre forberedt på fare etter klekking.

- Det er allerede velkjent at embryoene kan oppfatte visse signaler fra utsida, men det har ikke vært kjent før nå at de kan fange opp informasjon og videreformidle den fra ett embryo til det neste, sa Noguera til avisa.

Forskjellen på liv og død

Utenfor den spanske nordkysten ligger Sálvora-øya, hvor Noguera og medforfatteren Alberto Velando samlet 90 måkeegg fra arten gulbeingråmåke. Måkemor legger vanligvis ett egg om dagen til hun har tre i redet - og over tre dager hadde forskerne samlet 90 egg, tre fra hvert rede. Eggene tok de med til en inkubator.

Da eggene var seks dager fra å klekkes, ble to av tre egg i hvert rede plukket vekk midlertidig, og utsatt for én av to lyder: enten lydklipp av måkers varselskrik når de ser rovdyr, eller bare hvit støy. Fire ganger om dagen fikk eggene høre lyd, i tre minutter om gangen. Det tredje egget ble igjen i redet.

Forskerne fant at embryoene svarte på varselskrikene ved å vibrere mer og lage mindre lyd.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Vibrasjoner fra de to eggene hadde kommunisert måkenes varselskrik til det tredje egget, som ikke hadde hørt noe faresignal.

Likevel kopierte det tredje egget vibrasjonene, og kyllingen på innsida ble genetisk endret i likhet med søsknene - den utsatte klekking og produserte flere stresshormoner. Forskere er kjent med at dette oppstår i embryoer som er i nærheten av en mulig fare.

Slike små drypp av informasjon kan altså bety forskjellen på liv og død i naturen.

SØSKEN: Gulbeingråmåker på Sálvoraøya utenfor Spania. Foto: Dr. Jose C. Noguera
SØSKEN: Gulbeingråmåker på Sálvoraøya utenfor Spania. Foto: Dr. Jose C. Noguera Vis mer

Fikk raskere reflekser

Dr. Kevin McGowan, ornitolog ved Cornell Lab of Ornithology - og ikke tilknyttet studien - sa til NY Times at det kan bli avgjørende at egget som er lagt dagen i forveien varsler et nylagt egg om fare.

- Det er en tøff verden der ute. De fleste unge fugler overlever ikke til de vokser opp, og de fleste voksne fugler får ikke avkom som overlever rovdyr, sa McGowan.

Ifølge NY Times vokste nyklekkede kyllinger raskere etter varselristing, og de hadde høyere nivåer av stresshormoner og kvikkere reflekser enn kontrollgruppa.

Økt produksjon av stresshormoner gjør fuglene mer bevisst på omgivelsene etter klekking.

Når klekkede kyllinger ble utsatt for farevarsler, fant forskerne at de som hadde hørt varsellyder inni egget raskere løp for å gjemme seg.

- Denne typen informasjonsoverføring - embryo til embryo - kan indusere utviklingsendringer som har potensielle fordeler for fuglene etter at de er klekket, sa Noguera til The Guardian.

Men hvordan embryoer forstår vibrasjonene som faresignaler, er forskerne usikre på.

PILOT: Gulbeingråmåken kan vise seg å bli den første av mange arter som kommuniserer som embryo. Foto: Dr. Jose C. Noguera.
PILOT: Gulbeingråmåken kan vise seg å bli den første av mange arter som kommuniserer som embryo. Foto: Dr. Jose C. Noguera. Vis mer

Kan være vanlig hos andre dyr

Noguera sa at fenomenet sannsynligvis oppsto i andre fuglearter. Forskningsgruppa hans planlegger nå å undersøke om de uklekkede kyllingene kan plukke opp annen informasjon om omgivelsene utenfor egget - som for eksempel hvor mange egg som er i redet.

Mylene Mariette, adferdsøkolog ved Deakin-universitetet i Australia, uttalte til The Guardian at dette kan bli starten på å kartlegge en type oppførsel som kanskje er vanligere enn vi tror.

FLAMMETORNADO: Skogbranner herjer både nord og sør i den amerikanske delstaten California. Over 157.000 mennesker er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. Sterk vind og støv gjør at slike grøssende naturfenomener oppstår. Video: CNN Vis mer Vis mer

- [Denne studien] antyder at fenomenet er langt mer utbredt enn det som er kjent akkurat nå, sa Mariette, som ikke er tilknyttet forskningsgruppa.

Ifølge Mariette kan resultatene føre til funn som viser til at denne kommunikasjonen mellom embryoer også skjer hos andre dyr enn fugler. Noguera er samstemt.

- Ja, jeg er helt enig med henne. Det er sannsynlig at denne typen informasjonsoverføring mellom embryoer kan være vanlige enn vi tidligere har trodd, også i andre arter, sier Noguera til Dagbladet.