MØTER PRESSEN: En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten, som ble funnet drept i 2002. Politioverbetjent og leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli orienterte pressen i ettermiddag. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Drapet på Egil Tostrup Bråten:

Egil (23) funnet drept etter kino­besøk i 2002: Nå har politiet drapssiktet 32-åring

Mannen ble avhørt som vitne i saken for tre år siden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten, som ble funnet drept i 2002.

Mannen har tidligere vært avhørt som vitne i saken.

Det forteller politioverbetjent og leder for voldsavsnittet, Stein Olav Bredli, onsdag kveld på en pressekonferanse på politihuset på Grønland.

Pågrepet i Oslo

Det var en novembernatt i 2002 at 23-åringen fra Våler i Solør funnet drept på gata i Oslo, rett utenfor sin egen hybel. Han hadde vært på kino men noen venner.

<strong>MØTTE PRESSEN:</strong> Politioverbetjent og leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli møtte pressen klokka 17 i dag. Foto: NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: Politioverbetjent og leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli møtte pressen klokka 17 i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingen har vært siktet i saken siden, og saken har vært en av 2000-tallets uløste drapsgåter. I ettermiddag kom beskjeden om at politiet nå har pågrepet en mann og siktet ham for drap eller medvirkning til drap på 23-åringen.

- Han ble pågrepet på en adresse et sted i Oslo klokka 12 i dag, sier han.

Mannen ble pågrepet i en annen bolig enn sin egen. Han er ikke født i Norge, opplyser politioverbetjenten.

Om det var mistanke rettet mot mannen da han ble avhørt som vitne for tre år siden, vil ikke politiet si noe om. Så vidt de vet, var avdøde og siktede ikke kjenninger av hverandre.

Den siktede mannen, som nå sitter i avhør, nekter straffskyld, opplyser hans advokat Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

- Fulgte etter ham

Politioverbetjent Bredli forteller at politiet i etterkant av drapet har jobbet med flere ulike teorier for hva som kan ha vært motivet for drapet. To personer som skal ha fulgt etter Bråten hjem på drapsnatta, ble ansett som svært sentrale i etterforskningen. De to skal ha blitt sett sammen med drapsofferet svært kort tid før han ble drept.

- Helt uten dramatikk

- Saken har blitt tatt fram igjen med jevne mellomrom. Det har ikke vært like intenst hele tida, men nå har vi funnet grunnlag til å ta ut siktelse mot ham, sier Bredli til Dagbladet.

Bredli ønsker ikke gå inn på nærmere beskrivelse av mannen, men forteller at han ble pågrepet på en adresse i Oslo klokka 12 i dag.

- Det var helt uten dramatikk, sier han.

Til Dagbladet sier politioverbetjenten at politiet ikke tror det er noen relasjon mellom avdøde og den nå siktede mannen.

- Oss kjent, var det ikke det, sier han, uten å ville si om politiets teori er at Bråten var et tilfeldig offer.

Det var NRK som først meldte om utviklingen i saken.

- Gjenstår etterforskning

Bredli forteller at politiet ikke kan gå ut med detaljer rundt hvordan mannen på nytt ble dratt inn i saken i år.

- Siktede sitter i avhør nå, sier han.

Politiet har de siste åra jobbet ut fra en teori om at Bråten ble et tilfeldig offer. Bredli vil ikke si noe om det fortsatt er en teori. Saken har aldri blitt henlagt.

I 2013 sa politiet at de ville åpne for å bruke nye DNA-metoder i uløste drapssaker.

- Vi er selvfølgelig veldig fornøyd med dette steget, men det gjenstår fortsatt videre etterforskning, sier Bredli til Dagbladet onsdag kveld.

Han vil ikke si noe om det var nye tips til politiet som første til dagens pågripelse.

- Må se an begivenhetens gang

Egil Tostrup Bråtens tante, Lise Tostrup Setek, var til stede på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

- Vi, de pårørende, er enige om at vi må se an begivenhetens gang. På nåværende tidspunkt har jeg ingen ytterligere kommentar, sier Tostrup Setek til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Bråtens foreldre, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

<strong>DREPT:</strong> 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet drept i Oslo i 2002. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT<div><br></div>
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet drept i Oslo i 2002. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT

Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer