Corona

Egne corona-råd for skianleggene

Helsedirektoratet med eget notat. Oppfordrer blant annet til «hjelmkarantene» og registrering av besøkende.

RÅD: Helsedirektoratet har kommet med egne råd for skianleggene. Her fra Hemsedal. Foto: Halvard Alvik / NTB
RÅD: Helsedirektoratet har kommet med egne råd for skianleggene. Her fra Hemsedal. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

Utendørsaktiviteter har vært et av temaene under innføringen av de nye corona-restriksjonene. Helsedirektoratet har i et eget skriv fra 23. januar kommet med sine råd for hva som bør gjelde i forbindelse med skianleggene.

Konklusjon er at anleggene kan holde åpne, men at det anbefales en rekke forholdsregler og restriksjoner.

- Skianlegget bør legge til rette for å kunne opprettholde 1 meters avstand mellom personer i alle situasjoner. Det må unngås trengsel mellom personer i områder der det erfaringsmessig kan bli trengsel slik som i kø til skiheiser, inngangspartier, resepsjoner, toaletter, serveringssteder etc. Det må være mulig å utføre håndhygiene ved behov, sørge for godt og frekvent renhold, særlig av hyppig brukte kontaktpunkter, skriver direktoratet.

LOV Å VÆRE PÅ HYTTA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at det er flere grunner til at det ikke er innført hytteforbud. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Lagring av personopplysninger

Videre oppfordrer Helsedirektoratet anlegg som har mulighet for det, til å etablere systemer for å registrere gjester - for eksempel ved kjøp av heiskort.

- Gjestene skal informeres om at informasjon lagres i ti dager og oversikten skal oppbevares på en forsvarlig måte, skriver direktoratet i sitt skriv.

Ellers påpekes det at det også i heisområdet må legges til rette for å opprettholde minst en meters avstand. Dette gjelder både ansatte og besøkende. Også for utleie av utstyr anbefales det egne tiltak.

- Alle hjelmer og annet utstyr rengjøres med vann og såpe eller desinfiseres etter bruk. Som et alternativ kan hjelmene settes i karantene i 24 timer, skriver Helsedirektoratet.

Gjelder hele landet

Direktoratets råd gjelder for hele landet. Det legges også til at for de ti kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås må varmestuer, kafeer og liknende tilknyttet anlegget holde stengt for innendørsservering. Lørdag fikk de samme kommunene innført en rekke nye restriksjoner etter utbrudd av den engelske varianten av Covid-19.

For de ti kommunene og deres over 900.000 innbyggere ble det blant annet innført følgende regler:

  • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
  • Stans i breddeidrett for barn og voksne.
  • Følgende virksomheter og steder skal holde stengt: Serveringssteder (men det er tillatt med take-away), treningssentre, svømmehaller, badeland, spa-anlegg, hotellbasseng og lignende.
  • Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01.-31.01.

Den engelske virusmutasjonen ble først påvist hos sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo, med mulig spredning til en barnehage. I løpet av fredag 22.01 ble det påvist 17 nye positive tilfeller med den engelske mutasjonen. Lørdag ble ytterligere tilfeller bekreftet.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer