«Egne handlinger for å skade seg selv påvirker ikke saksbehandlingen»

Erna Solberg sier hun vet at mange asylsøkere har store psykiske lidelser, men også at fiktive selvmordsforsøk for å påvirke saksbehandlingen er et kjent fenomen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsforsøket der georgieren Samuel Ambaryan tente på seg selv utenfor Stortinget 2. juledag, er en påminnelse om den psykiske belastningen mange asylsøkere har. Lang ventetid, et liv i isolasjon og frykt for hjemsendelse kan føre til desperate handlinger.

Samuel mistet kontrollen etter å ha ventet i tre og et halvt år på avslag.

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg vil ikke kommentere Ambaryans sak. Men på generelt grunnlag antyder hun at mange selvmordsforsøk kan være ren bløff.

Stor belastning

- Vi vet at hele asylsøkerprosessen er en stor belastning. Mange asylsøkere som har forsøkt selvmord, både fiktive og reelle, har store psykiske lidelser. Det kan være et symbolsk valg for å påvirke saksbehandlingen. Mange kommer til Norge fordi de ønsker et bedre liv, men det er ikke derfor vi har asylinstituttet. Det er til for dem som trenger beskyttelse, sier statsråden. Hun mener noe av belastningen er selvforskyldt.

- Vi har raskere saksbehandlingstid enn mange andre land i Europa fram til første beslutning. Men påfølgende klage og begjæring om ny behandling fra asylsøkeren forlenger behandlingstida. Som oftest blir den anket utallige ganger, og halvparten av klagerne får bli i landet mens klagen deres behandles. Ventetida blir lang med en voldsom psykisk belastning. Men det er litt påført av dem selv når de benytter alle klagemuligheter.

- Og det kan man kanskje forstå når asylsøkeren, som i dette tilfellet, frykter å bli drept ved hjemsendelse?

- Ja, det er forståelig. Men spørsmålet er om det er grunnlag for slik frykt. Det er ikke hva man har opplevd, men gjentakelsesfaren som er grunnlaget for asylvurderingen. Det er den subjektive opplevelsen som gir psykisk belastning, ikke vår objektive vurdering, sier hun.

Døra på gløtt

Ministeren poengterer at det er UDI og UNE som avgjør slike saker. Hun vil ikke påvirke beslutninger, men setter likevel døra på gløtt for Samuel.

- Egne handlinger for å skade seg selv påvirker ikke saksbehandlingen. Men noen ganger kan psykiske problemer være spesielle forhold som taler for menneskelige hensyn, sier hun.

PÅ SYKEHUSET: Georgieren Samuel Ambaryan tente på seg selv utenfor Stortinget 2. juledag, men hadde få synlige skader da Dagbladet møtte ham på Ullevål sykehus i Oslo. I går fikk han utlevert nye klær og sko. I dag blir han trolig sendt til Bodø. Lokalsamfunnet på Hamarøy har engasjert seg i saken hans.