- Egne regler for politikere

Ofre for Nav-skandalen raser etter at Stortinget nekter å betale skatt for pendlerboligene.

RASER: - Stortinget har tydeligvis én regel for den høye mann, og én regel for den vanlige mann, sier Rune Halseth. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RASER: - Stortinget har tydeligvis én regel for den høye mann, og én regel for den vanlige mann, sier Rune Halseth. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Statsministerens kontor (SMK) og Stortingets administrasjon nekter å betale Skatteetatens krav på 1,3 millioner kroner i arbeidsgiveravgift.

Arbeidsgiveravgiften innkreves etter den mye omtalte pendlerboligskandalen i fjor høst.

SMK og Stortinget motsetter seg Skatteetatens krav – de mener Skatteetaten tolker reglene for strengt.

Det får Rune Halseth, leder i organisasjonen NAV-opprydningen, til å rase.

- Politikerne sier de ikke har forstått reglene og de er veldig uklare. Det er jo de selv som har laget reglene – skjønner de ikke hva de selv har laget?, spør Halseth retorisk.

Millionkrav

Skatteetaten mener at Stortinget skal betale ekstra arbeidsgiveravgift på totalt 1,3 millioner kroner for åra 2017 til 2020. De mener også SMK har betalt for lite i arbeidsgiveravgift, og at de skylder 350 000 kroner for verdien av gratis pendlerbolig.

Stortinget skriver i sitt svarbrev til Skatteetaten mandag at det «som følge av uklare regler og mangelfull veiledning fra Skatteetaten, klart foreligger unnskyldelige forhold som tilsier at tilleggsskatt ikke kan ilegges».

Halseth har særlig bitt seg merke i formuleringen «unnskyldende forhold». Uklare regler har ikke vært en unnskyldning for Nav-ofrene, påpeker han.

- Det er vel ingen som har så uklare regler som Nav, men brukerne får bare til svar at «dette skulle du ha forstått». Det godtar ikke Stortinget. Her er det tydeligvis én regel for den høye mann og én regel for den vanlige mann, sier Helseth.

Sonet uriktig dom

Halseth er selv et av ofrene for den såkalte Nav-skandalen. Han satt fire og en halv måned i fengsel, og sonet i tillegg to uker hjemme med fotlenke, for en dom for grovt bedrageri og falsk forklaring. Nav mente Halseths feiltrinn var at han ikke hadde opplyst Nav om at han oppholdt seg i Danmark mens han var under arbeidsavklaring. Etter EØS-skandalen er det klart at Nav har feiltolket EØS-reglene.

Tirsdag ble det kjent at Halseth tilkjennes 150 000 kroner i erstatning for åra han urettmessig ble straffeforfulgt og tida han satt fengslet, slik Aftenposten omtalte først.

- Jeg vil si det er frekt, jeg føler meg krenka og overkjørt igjen, sier Halseth og legger til:

- Vi som er rammet av Nav-skandalen lurer på hvorfor politikerne er så opptatt av å rydde hos seg selv. Vi har aldri hatt en skandale som Nav-skandalen i Norge noensinne, når skal politikerne bli opptatt av å rydde opp i den?

SØKSMÅL: Advokat Bjørn Kvernberg mener Nav kan stå overfor gigantsøksmål. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Skandalen vokser

Etter pendlerboligskandalen måtte både Ap-nestleder Hadia Tajik, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og stortingspresident Eva Kristin Hansen gå av etter avsløringer om at de ikke hadde betalt skatt for sine pendlerboliger. De hadde fått skattefri pendlerbolig, under reglene om at de var bosatt (og folkeregistrert) mer enn 40 kilometer fra Stortinget, og at de hadde utgifter til bolig på hjemstedet.

Minst 80 personer er uriktig dømt for trygdesvindel i Nav-skandalen, som ble rullet opp i 2019.

Rune Halseth mener Nav-skandalen bare vokser i omfang. I slutten av juli falt det en EFTA-dom som konkluderer med at kravet om fem års opphold i Norge før det kan utbetales overgangsstønad til enslige foreldre, er for strengt. Overgangsstønaden for enslige forsørgere er en del av EØS-avtalen, slår EFTA fast.

Tidligere i august skrev Dagbladet om Bjørn Borgen, som skadet seg under ferieopphold i Thailand i 2019. Han havnet i koma og flyttet så på pleiehjem for rehabilitering før han kunne reise hjem til Norge. Da var det gått to år, og han var meldt ut av folketrygden.

- Nav kaster folk ut av folketrygden, noe ESA mener Nav ikke har lov til. Særlig innen EØS er det helt klart at trygden skal følge deg, mener Halseth.

Organisasjonen NAV Oppryddingen har nå stevnet staten i et sivilt søksmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer