Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egne spanere jaktet på jenter han kunne holde som sexslaver

Nå avsløres sannheten om Muammar Kadhafis sexvelde.

KVINNEGLAD: Den avdøde diktatoren Muammar Kadhafi skydde ingen midler i sin jakt på vakre kvinner. Her blir Kadhafi mottatt i Italia i 2010 av en annen kvinneglad statsleder, tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Til høyre en av mange kvinnelige æresvakter Kadhafi likte å omgi seg med. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Alessandro Bianchi
KVINNEGLAD: Den avdøde diktatoren Muammar Kadhafi skydde ingen midler i sin jakt på vakre kvinner. Her blir Kadhafi mottatt i Italia i 2010 av en annen kvinneglad statsleder, tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Til høyre en av mange kvinnelige æresvakter Kadhafi likte å omgi seg med. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Alessandro Bianchi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aller helst foretrakk han medarbeidernes koner og døtre, hevdes det i ny bok.

Rett etter at Kadhafi ble drept 20. oktober i fjor, reiste den franske journalisten Annick Cojean til Libya. Hun ville se nærmere på kvinners rolle under den libyske revolusjonen.

- Det var utrolig. Det var fantastiske historier om hvordan kvinnene opptrådte som spioner, hvordan de med livet som innsats smuglet medisin og gjennomførte sabotasjeaksjoner, sier Cojean til den svenske avisa Dagens Nyheter.

Men det var også grusomme historier hun kom over i arbeidet med boka, som seinere fikk undertittelen «I Kadhafis harem».

- Jeg var sexslave En 22 år gammel kvinne, som går under navnet Soraya, forteller om hvordan hun i årevis var diktatorens sexslave.

I en av de mange betongkorridorene i Kadhafis palass Bab al Azizia fantes små, fuktige soverom. I ett av disse ble Soraya låst inne da hun bare var 15 år.

Sorayas familie var maktesløse da dattera ble bortført. Diktatoren skal ha lagt sine øyne på ungjenta i forbindelse med en skoleseremoni i byen Sirte. Soraya hadde fått i oppgave å overrekke blomster til diktatoren. Da skal han ha lagt sin hånd på håret hennes og gjort en liten gest som hans medarbeidere gjenkjente. Et par timere seinere kom en offisiell kortesje og hentet jenta.

Det er Sorayas svært detaljerte skildringer holdt opp mot andre opplysninger som avdekker et komplekst skrekkregime under Kadhafi, mener forfatteren av boka.

Spanet på kvinner Over hele Libya skal det ha vært folk som jobbet med å spane på og rekruttere jenter og unge kvinner som Soraya.

MANGLET IKKE KANDIDATER: Muammar har alltid likt å vise fram kvinnelige soldater og æresvakter. Her er noen av hans kvinnelige soldater under feiringen av at diaktoren i 1999 hadde sittet 30 år ved makta i Libya. Foto: Waleed el Mehelemy / REUTERS
MANGLET IKKE KANDIDATER: Muammar har alltid likt å vise fram kvinnelige soldater og æresvakter. Her er noen av hans kvinnelige soldater under feiringen av at diaktoren i 1999 hadde sittet 30 år ved makta i Libya. Foto: Waleed el Mehelemy / REUTERS Vis mer

I selve palasset jobbet ukrainske sykepleiere med å ta blodprøver av og pleie kvinnene som ble utsatt for voldtekt.

Aller helst skal diktatoren ha foretrukket å ha sex med regimetoppenes egne koner og døtre. Det var en måte for diktatoren å befeste sin makt på.

Mansour Daw, Kadhafis interne sikkerhetssjef, forteller i boka at han gjorde alt han kunne for å holde sin familie unna diktatorens blikk.

- Jeg ville ikke at min familie skulle bli offer for hans gjerninger. Min sønns bryllup ble feiret hjemme for å unngå overvåkingskameraer. Vi forbød mobiltelefoner for at bilder ikke skulle lekke ut, sier han fra cella i Bani Walid.