Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ego å velge pitbull

Noen vil ha hunder som andre blir redde for. - Det er egoistiske motiver som ligger bak, sier psykiater Harald Reppesgaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten har gått høyt inne på Dagbladet.nos debattsider om farlige hunder bør forbys. Men nå har Stortinget sagt sitt.

De forbyr ingen flere raser. På forhånd var det ventet at de ville forby american staffordshire terrier, og kanskje også staffordshire bull terrier.

Psykiater Harald Reppesgård mener det helt klart er forskjell mellom disse hundene og andre hundreraser.

- Vi vet at en del av disse hundene læres opp til å bli våpen. Det står jo i veldig kontrast med de fleste andre hunderaser som har helt andre egenskaper, sier Reppesgaard.

Han mener det kan være mange forskjellige motiver for at folk velger å anskaffe seg en hund som de vet at andre kan bli livredde for.

- Men felles er at de setter sine egne behov først, sier Reppesgaard til Dagbladet.no.

Han sammenligner det med en bilfører som kjører for fort.

- Noen kjører hensynsløst og gir blaffen i at de setter andre i fare. De andre sjåførene må innrette seg etter dem, sier Reppesgaard.

Han mener at selv om mange av hundene er sosiale snille hunder, så har de et instinkt.

- Skal man være nøktern så kan man ikke bortforklare at det er selve angriperinstinktet som har vært rendyrket i alle år i disse rasene, og at det instinktet er veldig tilstede når man anskaffer seg en slik hund, sier Reppesgaard.

- En macho-greie

Psykiateren vil ikke plassere pitbull-eiere i noen bås, men mener likevel at de har noen felles personlighetstrekk.

- Det ville være utenkelig at en eldre pensjonist ville anskaffe seg en stri kamphund, hvis det ikke var til helt spesielle forhold. En jeger ville valgt en brukshund, og det sier jo noe om hans tenkning, sier psykiateren.

Han understreker likevel at det helt sikkert er mange hyggelige familiefedre som har en pitbull, men sier at en typisk pitbull-eier ville vært en 30 år gammel mann.

- Jeg vil absolutt si det er noe machogreier i det og maskulint. Når man anskaffer seg slike hunder må man vite at man gjør det til frykt for andre, sier Reppesgaard.

Har hatt schafer selv

Reppesgaard har selv hatt tre hunder. Den første en schafer.

- Jeg var et par og tredve da. Den ble såpass skarp at jeg måtte ta livet av den. Etter at jeg fikk familie og barn valgte jeg en annen type hund, sier Reppesgård, som har hatt en golden retriever og en labrador retriever.

Han betegner de to siste som hyggelige famliehunder, men at også de kan bli skarpe når de blir eldre.

- For meg ville det vært utenkelig med både puddel og pitbull, sier Reppesgård.

Han forteller at han selv har vært i familier som har hatt pitbull, uten at han på noen måte følte seg truet.

Aggresjon i fokus

Psykiateren mener også at når hundene genetisk er dyrket fram for å være kamphunder, så er det de egenskapene en får med når en skaffer seg en slik hund.

- Disse hundene som har en historie hvor man har spesialdyrket enkelte egenskaper. Dette kan man si er nullpunktet, så må man dressere dem slik at atferden blir mer akseptabelt, sier Reppesgaard.

Schafere er nå avlet fram for å bli hyggelige familiehunder etter at de først ble avlet fram som vakthunder.

- Det tar 3-4-5 generasjoner å få dette fram, men det skal ikke så mye til før for eksempel en jakthund blir skarp igjen, sier Reppesgård.Les mer om hundeloven vis Start.nos nyhetssøk.

<B>PITBULL: Fremdeles forbudt i Norge.
EGOISTISKE MOTIVER: Psykiater Harald Reppesgård mener det er egoistiske motiver som ligger til grunn, når noen velger en hund som oppfattes som farlig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media