Egoismen brer seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det første som skjer når statlig virksomhet blir omorganisert og får friere tøyler fra politikerne, er at lederne og styremedlemmene innvilger seg dramatisk høyere godtgjørelser. Det kan være så som så med resultatene som oppnås i virksomhetene, men selve frigjøringen fra det gamle forvaltningssystemet ser ut til å omskape nøkterne byråkrater til et sjikt av særlig utvalgte enten de taper eller vinner.

Det neste som skjer er at de godtgjorte forsvarer seg selv og sitt lønnsnivå på en måte som avslører stor selvfølelse, men svak selvinnsikt. Dette har vi sett lenge i det private næringsliv. Nå opplever vi det også i statlig virksomhet. I de nye statlige helseforetakene har helsetoppene skaffet seg pensjonsavtaler som sprenger rammene for alle andre pensjonsavtaler i offentlig sektor. Direktørene svarer med at gode ledere trenger konkurransedyktige vilkår, og for øvrig at de jobber hardt og har resultatkrav hengende over seg. Mon tro om ikke det gjelder alle ansvarsbevisste arbeidstakere i dette land.

Denne formen for svada lyder jevnlig fra toppen av det private næringslivet. Men den bør ikke være gangbar i offentlig virksomhet, som forvalter skattebetalernes penger. Vi hørte aldri forut for den store helsereformen at sykehusdirektørene skulle få dobbelt så høy lønn og pensjon som de hadde i de fylkeskommunale sykehusene. Det vi festet lit til, var at en bedre organisering og en mer selvstendig stilling skulle gi mer helse for hver krone. Det vi opplever, er at lønninger og pensjoner til topplederne stiger like raskt som foretakenes underskudd og behovet for større bevilgninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer