<strong>I KRIG:</strong> Israelske soldater som deltar i offensiven mot Gaza, tar en pause inne på det palestinske territoriet. Foto: DEN ISRAELSKE HÆREN/EPA/SCANPIX
I KRIG: Israelske soldater som deltar i offensiven mot Gaza, tar en pause inne på det palestinske territoriet. Foto: DEN ISRAELSKE HÆREN/EPA/SCANPIX Vis mer

Egypt: - Både Israel og Hamas til forhandlinger

Men skal ikke sitte i samme rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både Israel og Hamas deltar når en våpenhvile skal diskuteres i Kairo torsdag, opplyser Egypt. Samtalene i FNs sikkerhetsråd derimot, står i stampe.

Også representanter for den palestinske selvstyremyndigheten som ledes av president Mahmoud Abbas' Fatah-bevegelse, skal delta på møtet.

- Alle de tre partene har sagt seg villige til å sende en delegasjon, sier Egypts ambassadør til FN, Maged Abd al-Aziz.

Det er det egyptisk-franske forlaget til en våpenhvile på Gazastripen som skal diskuteres.

Abd al-Aziz påpeker at samtalene vil finne sted, uavhengig av hva FNs sikkerhetsråd kommer fram til.

- Vi er ikke interessert i et stykke papir. Vi mottar delegasjoner fra alle parter, noen er allerede på plass i Kairo, understreker den egyptiske FN-ambassadøren.

- Ikke i samme rom

Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit bekrefter at Hamas er invitert til å delta i samtalene, men påpeker at deres representanter ikke vil sitte i samme rom som den israelske delegasjonen.

- En israelsk delegasjon kommer til Kairo. Møter vil finne sted mellom egyptere og israelere, men ikke mellom israelere og Hamas. Mer enn det vil jeg ikke si, sier den egyptiske utenriksministeren.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa onsdag at Israel og den palestinske selvstyremyndigheten hadde akseptert en egyptisk-fransk plan for våpenhvile på Gazastripen.

Dette skapte forvirring, og senere presiserte Sarkozys kontor at presidenten bare hadde ønsket velkommen partenes positive reaksjon på planen.

Resultatløst FN-møte

Møtevirksomheten i FNs sikkerhetsråd ble onsdag avsluttet uten at de 15 medlemslandene klarte å bli enige om hvordan konflikten på Gazastripen skal gripes an.

Striden står om hvorvidt sikkerhetsrådet skal bli enige om en formell resolusjon, som er mer tungtveiende, eller spikre sammen en uttalelse.

Resolusjonsforslaget fra de arabiske landene med Libya i spissen fordømmer kun Israel, noe særlig USA har satt seg imot.

Forslaget til en uttalelse fra USA, Storbritannia og Frankrike tar til orde for en umiddelbar stans i krigshandlingene på begge sider.

- Vi har to utkast i Sikkerhetsrådet, men ingen av dem har oppnådd støtte fra alle medlemmene. Samtalene kommer derfor til å fortsette, sier Jean-Maurice Ripert, fransk FN-ambassadør og for tiden Sikkerhetsrådets president.

USA, Storbritannia og Frankrike er permanente medlemmer av Sikkerhetsrådet og har rett til å legge ned veto mot resolusjonsforslag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer