Nye arkeologiske funn i Egypt:

Egypt: - Vi må skrive om historien

Nye funn av over 50 sarkofager, masker, trebåter og papyrusruller gjør at historien om den historiske byen Saqqara må skrives om, ifølge sjefsarkeolog.

NYE FUNN: Nok en gang er det funnet nye historiske skatter i Egypt. Denne gang har egyptiske arkeologer gjort flere funn i Saqqara, 30 kilometer sør for hovedstaden Kairo. Foto: Khaled Desouki / AFP / NTB
NYE FUNN: Nok en gang er det funnet nye historiske skatter i Egypt. Denne gang har egyptiske arkeologer gjort flere funn i Saqqara, 30 kilometer sør for hovedstaden Kairo. Foto: Khaled Desouki / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Egypt har annonsert nye funn i Saqqara, 30 kilometer sør for Kairo. Det er landets turisme- og antikvitetsdepartement som melder om «betydningsfulle funn», gjort av en gruppe arkeologer, melder The Guardian.

Historien om Saqqara-nekropolisen vil måtte skrives om. Saqqara vil også bli en viktig turist-destinasjon, ifølge sjefsarkeolog Zahi Hawass, ifølge egyptiske Al Ahram.

STOLT: Den egyptiske arkeologen Zahi Hawass poserer i området der de graver ut en rekke arkeologiske funn, og mener at historien nå må skrives om. Han spår også at Saqqara vil bli en ny turist-destinasjon etter dette. Saqqara ligger bare 18 kilometer sør for pyramidene i Giza. Foto: Khaled Desouki / AFP / NTB
STOLT: Den egyptiske arkeologen Zahi Hawass poserer i området der de graver ut en rekke arkeologiske funn, og mener at historien nå må skrives om. Han spår også at Saqqara vil bli en ny turist-destinasjon etter dette. Saqqara ligger bare 18 kilometer sør for pyramidene i Giza. Foto: Khaled Desouki / AFP / NTB Vis mer

Kong Tetis kone

Et gammelt begravelsestempel og mer enn 50 sarkofager er blant funnene. Disse ble funnet ti til tolv meter under bakken og flere av dem skal være så mye som 3000 år gamle. Det er første gang så gamle sarkofager er funnet her.

En av sarkofagene tilhørte en soldat, og inkluderte våpenet hans, en øks, skriver BBC.

VELDIG GAMLE: Noen av sarkofagene som nå er funnet skal være rundt 3000 år gamle. Foto: Khaled Desouki / AFP / NTB
VELDIG GAMLE: Noen av sarkofagene som nå er funnet skal være rundt 3000 år gamle. Foto: Khaled Desouki / AFP / NTB Vis mer

Andre ting som ble funnet er masker, trebåter og en rekke papyrus-ruller.

Den egyptiske arkeologen Zahi Hawass leder utgravingen og sier at det er dronning Naerts begravelsestempel. Hun var kona til kong Teti, ifølge The Guardian.

I egyptisk kultur mente man at kroppen var hjemmet for menneskets sjel, og dermed uunnværlig i livet etter døden. Det var også vanlig å mumifisere dyr, og ifølge BBC anslås det at så mange som 70 millioner dyr ble mumifisert og begravet rundt om i oldtidas Egypt.

Saqqara er kjent for sine mange gamle skatter, og er hjem for et titalls pyramider, gamle klostere og en rekke gravkammer. Den står også på Unescos verdensarv-liste.

Venter flere funn

Arkeologene i Egypt har spennende tider om dagen. Så seint som i november i fjor, meldte de om funn av over 100 helt intakte sarkofager. Disse skal være mer enn 2500 år gamle.

Til tross for alderen, er sarkofagene som ble funnet svært godt bevart: Malingen er fortsatt tydelig, og det samme skal gjelde både utsmykninger og mindre hieroglyfer.

Den gangen sa landets turistminister, Khaled al-Anani, at det kom til å bli gjort flere funn i Saqqara.

Egypt håper at de nye arkeologiske funnene vil gjenopplive turistindustrien, som har falt voldsomt siden de arabiske opprørene i 2011 og fram til i dag, hvor også corona-pandemien setter en stopper for den livsviktige turistøkonomien i Egypt.

NYE FUNN: På Viksletta ved Jellhaugen i Østfold har arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) på oppdrag fra Østfold fylkeskommune gjort flere funn. Ett av dem har skapt interesse også utenfor landegrensene. Video: NIKU Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer