- Egypt advarte om angrep

En uke før 11. september advarte Egypt amerikanske myndigheter om et forestående al-Qaida angrep, sier Egypts president Hosni Mubarak i et intervju med New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Mubarak hadde Egypt rekruttert en hemmelig agent med nær tilknytning til Osama bin Ladens terrornettverk. Denne agenten ble forsøkt brukt av egyptisk etterretning til å stanse den planlagte aksjonen, men mislyktes.

Egypt kjente verken til hva som var målet for angrepet, eller hvor omfattende aksjonen skulle bli.

- Vi ante ikke at noe slikt kunne finne sted. Vi trodde det dreide seg om en ambassade, et fly; et eller annet - det vanlige, sier Mubarak til New York Times.

- Ingen advarsel

En høyt plassert kilde i USAs etterretningsvesen benekter overfor avisen at CIA mottok noen slik advarsel fra Egypt.

- Tidligere i 2001 informerte egypterne oss om mulige trusler mot egyptiske og amerikanske interesser. Men de advarte oss ikke om kapringer eller noe angrep i USA. Slik informasjon fikk vi ikke i dagene før 11. september, sier kilden.

Det hvite hus har foreløpig ikke ønsket å kommentere Mubaraks utspill.

Ifølge den egyptiske presidenten, informerte hans etterretningsvesen USA om at de hadde infiltrert al-Qaida-nettverket en gang om våren i 2001.

- Vi visste at noe var i ferd med å skje, men ikke hvor eller hva. Vår agent prøvde å få aksjonen avblåst eller utsatt, slik at vi kunne finne ut mer om angrepet. Men hjulene var i gang, og vår agent fikk beskjed om at det var for seint å stanse aksjonen.

Bush-attentat

Egypts sikkerhetstjeneste har lenge hatt et nært samarbeid med CIA. Etter Sovjets invasjon av Afghanistan, supplerte Egypt USA med våpen som ble sendt videre til den afghanske Mujahedin-geriljaen. De to landene har også inngått et nært antiterror-samarbeid, og Mubarak hevder at Egypt i september informerte USA om et planlagt attentat mot president George W. Bush.

Mubaraks utspill er det siste av en lang rekke indikasjoner om at amerikanske myndigheter kunne ha gjort mer for å forhindre de massive angrepene på World Trade Center og Pentagon. Hvem visste hva når? Se CNNs oversikt.

<B>ADVARTE: Egypts president Hosni Mubarak.
11. SEPTEMBER: FBI er nå under hard kritikk for ikke å ha gjort nok for å stoppe angrepene den 11. september i fjor.