Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egypt angriper islamister på eget territorium

Egyptiske militærhelikoptre har angrepet militante islamister i Sinai på egyptisk territorium ved den urolige grensa til Gaza.

BEGRAVES: De 16 grensevaktene som ble drept på søndag ble begravet i Kairo på mandag. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
BEGRAVES: De 16 grensevaktene som ble drept på søndag ble begravet i Kairo på mandag. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 mennesker i landsbyen Touma skal være drept. Det har også vært angrep mot byen Sheikh Zuwaid. Angrepene fra den egyptiske hæren kommer etter at 16 egyptiske grensevakter på grensa mot Israel ble drept av islamister søndag.

Første gang siden 1973
- Vi har lyktes i å innta Touma, drept 20 terrorister, og ødelagt tre pansrede kjøretøyer som tilhørte terroristene. Operasjonen fortsetter, sier en kommandant fra den egyptiske hæren til Reuters.

Etter dette dødeligste angrepet mot egyptiske styrker i dette området på flere ti-år, ble flere av de trolig islamistiske angriperne drept av israelske grensestyrker.

Det er første gang siden krigen mot Israel i 1973 at Egypt har skarpe militære operasjoner i Sinai. Området er dominert av beduin-stammer som sentralregieringen i Kairo ofte ikke har kontroll over. Egypts militære nærvær i Sinai er også begrenset, og forutsetter israelsk godkjennelse, etter en avtale fra 1979.

Høy spenning
Spenningen er høy i Sinai, særlig etter at militante islamistiske grupper har fått økt innflytelse de siste månedene. Sinai er også et smugler-eldorado.

Sammenstøtene mellom islamistiske ekstremister og den egyptiske hæren i Sinai er meget delikat politisk og diplomatisk. På den ene siden har Egypt nettopp fått en president fra Det islamske brorskapet, Mohamed Morsi. Valget av ham var gode nyheter for ytterliggående Hamas, som styrer i Gaza, for det historiek er nære bånd mellom brorskapet og Hamas.

På den andre siden slår den egyptiske hæren til mot egne islamister, og terskelen for å gi ordre til det for en president for brorskapet, er trolig høy. Det kan derfor være at den egyptiske hæren har handlet på egen hånd.

Det er mange spørsmål, og så langt få svar, knyttet til det dramaet den egyptiske militæroperasjonen i Sinai er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media