ANKLAGET FOR FINANSIERING: De 44 utlendingene er anklaget for å ha finansiert opprør i Egypt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
ANKLAGET FOR FINANSIERING: De 44 utlendingene er anklaget for å ha finansiert opprør i Egypt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MAHMUD HAMSVis mer

Egypt anklager nordmann for finansiering av opprør

Vil stille 44 utlendinger for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Vi har fått bekreftet at en norsk statsborger som er ansatt i en utenlandsk organisasjon er blant de 44 personene Egypt vil stille for retten, sier pressevakt Frode Andersen til Dagbladet.

Han forteller at UD har vært i kontakt med mannen og at de yter konsulær bistand til ham.

- Det er bekymringsfult om utenlandske organisasjoner ikke blir gitt mulighet til å samarbeide med sivilsamfunnet i Egypt, sier han.
 
- 44 personer, inkludert egyptere, 19 amerikanere og andre nasjonaliteter, er blitt henvist til straffedomstolen i Kairo i forbindelse med saken om finansiering av frivillige organisasjoner, sier en ikke navngitt rettslig kilde til nyhetsbyrået AFP.

Det egyptiske nyhetsbyrået MENA skriver at også nordmenn, tyskere, serbere, jordanere og palestinere er blant de 44 personene.

Søker svar Det amerikanske utenriksdepartementet uttrykker dyp bekymring.

- Vi har sett meldinger i mediene om at det planlegges å fremme en rekke saker om amerikanskfinansierte organisasjoner for straffedomstolen i Kairo, sier departementets talskvinne Victoria Nuland.

- Vi er svært bekymret over disse meldingene og forsøker nå å få klarhet i saken fra Egypt, sier hun.

Det er ikke blitt oppgitt noen dato for rettssakene, men det skal være ilagt reiseforbud for de involverte.

- Opptrapping Også amerikanske organisasjoner er svært urolige over utviklingen i saken.

- Dette er nok en opptrapping fra egyptiske myndigheter i krigen mot det sivile samfunn. Og det er ikke bare snakk om amerikanske organisasjoner, det gjelder også egyptiske, sier Charles Dunne, leder for Midtøsten- og Nord-Afrika-avdelingen til Freedom House.

Kontorene til i alt 17 lokale og internasjonale organisasjoner ble i desember ransaket i forbindelse med anklagene om ulovlig finansiering.