Egypt-demonstrasjoner endte i blodige kamper

500 personer skal ha blitt såret i kampene.

Harde sammenstøt: Kamper mellom demonstranter ble en blodig affære i Kairo i dag. Det er niende dagen på rad demonstrasjonene pågår. Foto: AP Photo/ SCANPIX
Harde sammenstøt: Kamper mellom demonstranter ble en blodig affære i Kairo i dag. Det er niende dagen på rad demonstrasjonene pågår. Foto: AP Photo/ SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hosni Mubaraks tilhengere tok i bruk steiner, kjepper og molotovcocktails da de skulle jage demonstrantene hjem fra Tahrir-plassen i Kairo. Ifølge egyptiske myndigheter er en person død og 400 skadet.

Kaoset gir regimet et godt argument for å bli sittende en stund til, og situasjonen tilspisset seg kraftig først da Mubarak-tilhengere kom på banen og forsøkte å tvinge regimekritikerne bort fra plassen.

Den niende dagen med demonstrasjoner mot Egypts president Hosni Mubarak endte dermed med blodige sammenstøt mellom opposisjonelle og Mubarak-tilhengere.

Både USA og FNs generalsekretær Ban Ki-moon er bekymret over voldsbruken og ber partene besinne seg.

- Alle angrep på fredelige demonstranter er helt uakseptabelt, sier Ban.

Banket opp Gatekampene brøt ut etter at Mubarak-tilhengere tok seg forbi militærets sperringer og gikk løs på folkemengden med brutale metoder. Flere red inn på plassen på hester og kameler, men enkelte av dem ble revet ned av rasende opposisjonstilhengere og banket opp.

Situasjonen beskrives av journalister som forvirrende, preget av intense følelser og stadig mer vold.

Rasende mennesker diskuterte med hverandre og gikk løs på hverandre. Flere journalister, både utenlandske og egyptiske, melder også at de ble angrepet av rasende egyptere som stjal og ødela utstyret deres.

Ifølge sykehuskilder ble 500 mennesker såret i kampene onsdag.

Menneskelige skjold Mens unge opposisjonstilhengere sto arm i arm og dannet menneskelige lenker i et forsøk på å stanse Mubarak-tilhengere, forholdt militæret seg i ro i utkanten av plassen.

Demonstranter hevder at militæret ikke gjorde noen ting for å stanse Mubarak-tilhengerne, og at de ble betalt for å gå til angrep. De mener også at sivilkledd politi var involvert. Anklagene avvises av Egypts innenriksdepartement.

Regimekritiker og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei sier han er svært bekymret over sammenstøtene og gjentar kravet om at Mubarak må gå. I et intervju med BBC anklager han myndighetene for å bruke skremselstaktikk.

- Jeg frykter at dette vil utarte seg til et blodbad, sier ElBaradei, som kaller Mubarak-tilhengere for en «gjeng kjeltringer».

Mer synlige De siste dagene har Mubarak-tilhengerne blitt stadig mer synlige i Kairos gater. Mange av dem er bønder og bor utenfor storbyene.

Onsdagens sammenstøt viser at demonstrantene ikke representerer hele Egypts befolkning, slik de kan ha gitt inntrykk av, ifølge kommentatorer. Men det ble ikke meldt om sammenstøt i landets nest største by Alexandria onsdag.

De som støtter Mubarak, mener at han har vært en stabil leder som har jobbet for landets beste.

Ikke gjenvalg De siste hendelsene gjør det ifølge eksperter også mindre sannsynlig at opposisjonen vil greie å presse Mubarak til å gå av innen få dager. I stedet har han fått enda et argument for at landet trenger stabilitet, og at det er best han blir sittende fram til valget i september, slik han varslet i en TV-tale tirsdag kveld.

I talen sa Mubarak at han ikke vil søke gjenvalg i valget i september, men at han ønsker å bli sittende for å sikre en fredelig maktovertakelse.

Onsdag morgen kom også militæret med en sterk anmodning om at demonstrasjonene må opphøre, men opposisjonen nektet å føye seg og har varslet nye protestaksjoner.

Vesten presser Flere vestlige land øker nå presset på Mubarak.

Både britiske og franske myndigheter sier at den politiske maktovertakelsen må starte med det samme. Men begge land understreker at prosessen må skje uten voldsbruk.

Også EUs utenrikssjef Catherine Ashton tok bladet fra munnen onsdag og sa at Mubaraks nye regjering ikke er representativ for det egyptiske folk.

Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu frykter først og fremst at uroen i Egypt vil føre til en ustabil situasjon i hele regionen i flere år framover.

NTB

 Kaos: En skadd egyptisk mann får behandling etter skader han har pådratt seg under opptøyene i sentrum av Kairo. Journalister beskriver situasjonen som forvirrende. Foto: Scanpix
Kaos: En skadd egyptisk mann får behandling etter skader han har pådratt seg under opptøyene i sentrum av Kairo. Journalister beskriver situasjonen som forvirrende. Foto: Scanpix Vis mer