TURISTENE MÅ KOMME TILBAKE:  Turistene må komme tilbake og Egypts økonomi må bli bedre for at landet skal klare overgangen fra diktatur til demokrati, mener en av Egypts presidentkandidater, Abdel Moneim Abdoul Fotouh. Dagbladet møtte nylig egypteren i hovedstaden Kairo. På bildet ser du turister like ved pyramidene i Giza. Foto: Bela Szandelszky/Ap/Scanpix
TURISTENE MÅ KOMME TILBAKE: Turistene må komme tilbake og Egypts økonomi må bli bedre for at landet skal klare overgangen fra diktatur til demokrati, mener en av Egypts presidentkandidater, Abdel Moneim Abdoul Fotouh. Dagbladet møtte nylig egypteren i hovedstaden Kairo. På bildet ser du turister like ved pyramidene i Giza. Foto: Bela Szandelszky/Ap/ScanpixVis mer

- Egypt er et rikt land, men korrupte folk stakk av med verdiene

Første valgrunde i Egypt var vellykket. Nå må økonomien bedres for å styrke demokratiet, mener presidentkandidat Abdel Moneim Aboul Fotouh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Egypt kan puste ut etter at første runde av parlamentsvalget er gjennomført på relativt vellykket vis. På tross av rapporter om enkelte overtramp i forbindelse med «omkampen» mellom de uavhengige kandidatene, blir valget karakterisert som fritt og rettferdig av de aller fleste.

Abdel Moneim Aboul Fotouh, som er kandidat i presidentvalget som trolig skal holdes til våren, mener Egypts største utfordring nå er økonomien.

- Det største problemet var sikkerheten. Valget ble imidlertid avviklet på fredelig vis, og urolighetene ser ut til å ha lagt seg. Derfor er det på tide å ta for neste punkt på listen, sier Aboul Fotouh til Dagbladet, som møter ham på Den arabiske legeforeningens kontor noen minutters gange fra Tahrir-plassen i Kairo.

Færre turister Aboul Fotouh er utdannet lege og har vært foreningens generalsekretær siden 2004.

Den økonomiske veksten i 2008 var ifølge Verdensbanken på 7,2 prosent av bruttonasjonalprodukt, men er nå anslått til å ha falt til 1,5 prosent. Bedre blir det ikke av at turistindustrien, en av Egypts viktigste inntektskilder, fikk seg et nytt skudd for baugen med opptøyene i forkant av valget.

- Det er viktig for Egypt å vise at vi nå er i ferd med å få et stødig politisk system på plass, slik at banker og investorer kan stole på oss. Da kan vi skape en økonomisk, vitenskapelig og sosial renessanse i Egypt som også styrker demokratiprosessen, mener Aboul Fotouh.

Fattigere under Mubarak Den økonomiske veksten i de siste Mubarak-årene kom imidlertid ikke den jevne egypter til gode. Ifølge magasinet Monocle ble ni av ti relativt sett fattigere.

- Vi har Nilen, Suezkanalen ogsol året rundt. Vi ligger strategisk plassert og har en innholdsrik historie. Dette er et rikt land, men en liten korrupt gruppe stakk av med det som ble skapt av verdier, forteller Aboul Fotouh.

Han sikter til at pengene havnet i lommene til Mubaraks venner og allierte, blant annet stålmagnaten Ahmed Ezz, som nå er dømt til ti års fengsel for korrupsjon.

- Men, det er også mye optimisme i folket og tro på at vi sammen kan bygge et sterkt Egypt. Klarer vi det, vil det også komme regionen til gode, fordi Egypt er det største og viktigste landet i den arabiske verden, påpeker han.

Ikke splittet Aboul Fotouh er ikke enig i at Egypt er splittet etter demonstrasjonene før valget, der over 40 mennesker ble drept.

- Demonstrantene presset på for å få generalene til å fullføre den demokratiske prosessen. Protester, så lenge de er fredelige, er en rettighet. Noen få valgte å boikotte valget, men det var også deres rett, sier han.

Presidentkandidaten var en av en håndfull ledere Tahrir-demonstrantene ønsket skulle ta over ledelsen fra militæret. Det skyldtes i stor grad hans kompromissløse holdningen overfor Hosni Mubaraks regime, som førte til tre perioder i fengsel i de snaue tretti årene Mubarak styrte.

- Kravene deres er legitime. Vi må stille de ansvarlige for drapene for retten og familiene til de drepte må få kompensasjon. I tillegg må de som er blitt såret få dekket medisinsk behandling, mener Aboul Fotouh.

Kastet ut av brorskapet Islamistene gjorde det sterkere enn ventet i første runde av parlamentsvalget. Frihet- og rettferdighetspartiet (FJP) ble den store vinneren med omkring 40 prosent av stemmene. FJP er regnet som den politiske fløyen til Det muslimske brorskap, der Aboul Fotouh var en sentral figur fra midt på 1970-tallet fram til mai i år. Han ble da kastet ut fordi han erklærte seg som presidentkandidat. Aboul Fotouh bedyrer imidlertid at han ikke bærer nag til sine tidligere forbundsfeller.

- Vi har et godt forhold i dag. Skal man bli president i Egypt, må man ha gode relasjoner til alle politiske grupperinger i Egypt, fra salafistene til de liberale, sier han.

Det salafistiske Al-Nour-partiet som bygger på en puritansk og bokstavelig lesing av koranen, overrasket de fleste eksperter og ble nummer to med rundt 25 prosents oppslutning. Den liberale blokken endte på tredjeplass med 15 prosent.

Selv om forholdet er godt til de fleste politiske grupperinger, er Aboul Fotouh er likevel tydelig når det gjelder hvor han kommer fra.

- Jeg er stolt av å tilhøre den islamske sivilisasjonen. Men i den verdenen har også kristne plass. Vi bygget dette landet sammen og må derfor fortsette å stå sammen, med like rettigheter, understreker han.

- Islam gir rett til revolusjon Aboul Fotouh mener det vil bli viktig å kapre de unges stemmer i det kommende presidentvalget.

- Egypt har en ung befolkning. I mitt valgkampapparat har jeg mange ungdommer, og vi er stolte av rollen våre unge spilte i revolusjonen. De er fremtiden, sier han.  

Mange har omtalt Aboul Fotouh som en liberal islamist, men han er ikke umiddelbart enig i karakteristikken.

- Hvis liberalisme er å respektere individuelle rettigheter som ytringsfrihet og religionsfrihet, så er jeg vel liberal. Men, jeg mener dette er rettigheter som allerede er nedfelt i islam. I islam skal makten representere folket, ikke adlydes blindt, påpeker Aboul Fotouh.

Han mener islam alltid har gitt muslimene rett til å kritisere lederne sine.

- Mannen som etterfulgte profeten Mohammed som muslimenes leder, Abu Bakr, ba de andre om å si ifra hvis han gjorde feil. Derfor gir Islam folk rett til å korrigere sine ledere. Kall det revolusjon om du vil, sier Aboul Fotouh til Dagbladet.

ØKONOMI FØRST: Abdel Moneim Aboul Fotouh er kandidat i det kommende presidentvalget i Egypt. Han mener neste skritt på veien mot demokrati er å bygge opp landets økonomi. Foto: Åsmund Gram Dokka
ØKONOMI FØRST: Abdel Moneim Aboul Fotouh er kandidat i det kommende presidentvalget i Egypt. Han mener neste skritt på veien mot demokrati er å bygge opp landets økonomi. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer