Egypt forsvant fra internett 00:34

Mobilnettet også ustabilt i forkant av planlagte massedemonstrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De aller fleste internett-tilgangene til omverdenen for egypterne var stengt eller svært ustabile i morgentimene i dag. Det skjedde etter at alle store leverandører plutselig kuttet tilkoblingen klokka 00.34 i natt lokal tid.

Etter alt å dømme skjedde det på ordre fra myndighetene. Samtidig kringkaster nå egyptisk radio meldinger fra skriftlærde med oppfordringer om å la være å delta i demonstrasjoner.

«Egypt ser ut til å ha gjort det mange teknologer trodde var utenkelig i noe land med en større internettøkonomi: De har plugget seg selv fullstendig ut fra interett for å prøve å kneble kritiske røster», skriver nyhetsbyrået AP i dag.

Stengningen, som rammet praktisk talt alle av landets internettbrukere, beskrives som en av de aller mest omfattende i internetts historie. Også mobiltelefonnettet har i dag vært delvis nede, av ukjente årsaker.

Det er på det rene at internett-kollapsen er en bevisst handling som ikke kan forklares med tekniske feil, ifølge flere eksperter.

- Det ser ut til at egyptiske myndigheter har beordret internettleverandørene til å stenge alle internasjonale koblinger til internett. Hver eneste tilbyder, bedrift, bank, internettkafé, nettsted, skole, ambassade og offentlige kontor baserer seg på de fire store egyptiske leverandørene for netttilgang, som nå er avskåret fra resten av verden, skriver James Covie i det anerkjente IT-analyseselskapet Renesys på sin blogg.

Blant nettstedene basert i Egypt som i skrivende stund er utilgjengelige, fra for eksempel Norge, er USAs ambassade i Kairo.

Sensurgrepet, som ifølge al Jazeera benektes av myndighetene, kommer etter flere dager med opptøyer i landet, og bare timer før massedemonstrasjonene som er ventet etter fredagsbønnen i ettermiddag.

Egypterne skal ha en viss tilgang til servere innenriks - et slags stort intranett - men har få muligheter til å få informasjon fra utenlandske servere eller sende noe ut til verden forøvrig, ifølge Time.com. Rundt 88 prosent av samtlige nettverk i landet er utilgjengelige, ifølge bloggen til nettovervåkningsselskapet BGPmon.

- Mobilnettverket er tidvis nede og er ustabilt. Vanlig internett er utilgjengelig, bare 3G fungerer akkurat nå, forteller Dagbladets reporter i Egypt.

Den eneste internettleverandøren som i formiddag er i full drift er Noor Group, et mindre selskap der den egyptiske børsen står på kundelista, i tillegg til storselskaper som ExxonMobil, Toyota, Hyatt, Nestle, Fedex, Coca-Cola og Pfizer.

Tidligere har både Egypt og andre demokratisk utfordrede regimer koblet ut enkeltnettsteder som Twitter og Facebook for å hindre demonstranter i å koordinere aksjoner, men det er da mulig for nettbrukere å ta omveier via såkalte proxyservere for å få tilgang.

Men ved å stoppe internett som sådan, fratas man også slike løsninger.

Analytikerne i Renesys strevde i dag med å tro sitt eget program som viser andelen egyptere som er tilkoblet internett: null prosent.

- Det finnes ingen veier rundt dette med en proxy, det er faktisk ingen ruter ut. Det er som om hele landet har forsvunnet. Som du skjønner er jeg ennå ganske forfjamset, sier James Covie til Time.com

I DØRKEN: Like etter klokka 00:30 i natt lokal tid forsvant praktisk talt hele Egypt fra internett. Grafikk: ARBOR NETWORKS
I DØRKEN: Like etter klokka 00:30 i natt lokal tid forsvant praktisk talt hele Egypt fra internett. Grafikk: ARBOR NETWORKS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer