Egypt gleder seg til tidenes frihets-fest

Egypt samler seg til det de mener vil bli tidenes frihets-feiring, imorgen, fredag.

FEIRER FRIHETEN: Optimisme preger sentrum av Kairo etter kuppet i går. Her feirer Sherif el-Araby sammen med kona, Hebathullah Ahmad, og jentene Zion Sherif og Kady Sherif. Foto. Morten Christoffer Bjørndal
FEIRER FRIHETEN: Optimisme preger sentrum av Kairo etter kuppet i går. Her feirer Sherif el-Araby sammen med kona, Hebathullah Ahmad, og jentene Zion Sherif og Kady Sherif. Foto. Morten Christoffer BjørndalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Da skal det feires at kuppet mot den demokratisk valgte president Mohammed Mursi så langt har vært relativt fredelig.

Bare litt mer enn 50 mennesker er drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den avsatte og arresterte islamistiske presidenten. Og aktivistene på Tharir-plassen - episenteret for Egypts revolusjoner i 2011 ig 2013 - forbereder det de tror blir tidenes fest.

Feirer friheten - Vi trenger bare frihet, sier Sherif el Araby til Dagbladet. Han, som så mange andre, vifter med det egyptiske flagget på dagen etter kuppet. Og hvis han er bekymret fra hva framtida vil bringe, så er han ikke innstilt på å vise det.

- Jeg er her for å feire friheten, og for at ungene mine skal ha en framtid, sier han. Kona Hebatholla Akhmed nikker, og jentene Zion Sherif og Kadi Sherif smiler som om løftene om framtida allerede er oppfylt.

Men det er de ikke. Den revolusjonære prosessen er under streng regi av hærsjef og forsavarsminister Abdel Fattah el-Sisi. I formiddag ble sjefen i grunnlovsdomstolen, Adly Mahmud Mansour, sverget inn som statsminister.

Mohammed Mursi og hans familie er i husarrest, og de aller fleste av lederne i Det muslimske brorskapet er arrestert. Så langt er det 300.

Hyllet ungdommen Under innsettelsesseremonien sverget Mansour troskap til det republikanske systemet og til grunnloven, som generalene for sikkerhets skyld har suspendert. Den nye statsministeren hadde imidlertid også en politisk melding.

- Egypts revolusjonære er overalt, og vi hilser dem alle. Vi hilser dem som viser for verden at de er tilstrekkelig sterke, Egypts modige ungdom, som var revolusjonens ledere, sa Mansour. Det var en klar beskjed om hvilken side generalene har tatt i et splittet land.

Men selv om det er selvsikkerheten og optimismen som dominerer i de sentrale  bydelene i Kairo, er det uklart hvordan resten av Egypt vil reagere på revolusjonen som ble startet av den urbane middelklassen, og fullført da generalene støttet dem, og Mursi nektet å innlede noen dialog med opposisjonen.

Overveldende glede Men hvordan vil Mursis konservative kjernevelgere reagere? De bor i hele landet, men særlig i sør og på landsbygda. Fra Asyut i sør er det rapportert at flere kirker er satt i brann det siste døgnet, det er ett tegn på at konservative islamister er i bevegelse.

Likevel er det en stemning av overveldende glede og lettelse på Tahrir-plassen.

Yassir el-Husseini er professor fra samme tekniske universitet der også Mursi var professor før han ble heltidspolitiker i 2010. Han er på Tahrir-plassen for å feire.

REN GLEDE: Det er fest på Tahrir-plassen i Kairo dagen etter at president Mohamed Mursi ble arrestert. Foto: Morten Christoffer Bjørndal
REN GLEDE: Det er fest på Tahrir-plassen i Kairo dagen etter at president Mohamed Mursi ble arrestert. Foto: Morten Christoffer Bjørndal Vis mer

- Mesteparten av folket er lykkelige for det som har skjedd. Se hvor lykkelige folk er. Jeg tror framtida er lys, sier el-Husseini.

- Et godt menneske Han mener middelklassens revolusjon og generalenes kupp var det beste for Egypt.

- Dette er et riktig skritt. folk er optimistirke, sier el-Husseini.

Om sin tidligere kollega, den avsatte presidenten, sier el-Husseini dette:

- Han er et godt menneske, men han mestret ikke oppgaven som president, sier el-Husseini. Han håper at den nye regjeringen nå kan samle landet, og at også islamistene vil være med, slik at ikke landet blir splittet, slik mange observatører frykter vil skje.

Inntil videre er det vinnerne som feirer seieren i Egypt.