FÅR STØTTE: Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi fra en demonstrasjon tidligere i måneden. Foto: BENNO SCHWINGHAMMER / DPA / NTB SCANPIX
FÅR STØTTE: Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi fra en demonstrasjon tidligere i måneden. Foto: BENNO SCHWINGHAMMER / DPA / NTB SCANPIXVis mer

Egypt innfører terrorlover som rammer journalister

Straffes for å rapportere noe annet enn de militæres versjon av krigen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrantene på Tahrirplassen i Kairo krevde demokrati og frihet under Den arabiske våren, og at diktator og general Hosni Mubarak måtte gå av.

Fire og et halvt år etter at de lykkes er de militære tilbake, og den nye Mubarak, Abdel Fatah al-Sisi, styrer Egypt tøffere og tøffere.

Vingeklipper medier Formelt er det snakk om terrorlover som nå er innført. Men de nye lovene går også sterkt ut over medienes frihet. Regjeringen begrunner lovene med attentatet mot statsadvokaten i slutten av juni, og flere angrep på sikkerhetsstyrker i Sinai i tida etterpå.

De militære har reagert sterkt på at medier rapporterte om mange titalls døde sikkerhetsoffiserer i Sinai, mens hæren insisterer på at det var 21 sikkerhetsoffiserer og en rekke islamister som ble drept i sammenstøtene.

Resultatet er en ny lov som gir bøter til journalister som rapporterer «galt» om sikkerhetsoperasjoner. «Galt» er i denne sammenheng å rapportere noe som ikke er i overenstemmelse med det de militære myndigheter forteller, og straffen er fra litt under 200 000 norske kroner, til litt under 500 000 kroner.

Det gjør terskelen for uavhengig rapportering om krigen mot islamistene som al-Sisi har startet, høyere. Et tillegg til loven gjør også at en domstol kan frata journalister retten til å praktisere yrket i en periode på opptil ett år.

Takk for sist Drømmen om demokrati er i ferd med å bli spist opp av kampen mellom ytterliggående islamister og en hær som sier den forsvarer mangfoldet i det egyptiske samfunnet.

Islamisten Muhammed Mursi ble en ulykke for Egypt fordi han som landets første demokratisk valgte president i 2012, begynte å innføre islamistiske lover.

Han var ikke den mannen de fleste demonstrantene på Tahrir trodde og hadde håpet på under Den arabiske våren. Han stjal deres revolusjon, noe som førte til en ny bølge med demonstrasjoner - denne gangen mot Mursi - i 2013.

Denne gangen var drømmerne om demokrati på Tahrir på parti med hæren, og al-Sisi var en alliert i kampen mot islamiseringen av Egypt. Nå sier al-Sisi takk for sist, og styrer med hæren i ryggen, og frykten for ytterliggående islamisme som motivasjonsfaktor og legitimitetsgrunnlag.

Gått under jorda Al-Sisi har gått til krig mot islamistene i Egypt. Det tidligere så sterke muslimske brorskapet er forbudt, og ex-president Muhammed Mursi er en av mange hundre brorskapsmedlemmer som er dømt til døden.

Dette har ført til at brorskapet og andre islamistiske grupper har gått under jorda, og at terroren har økt. Islamistene i Egypt har også blitt radikalisert i denne prosessen.

Den mest aktive terrorgruppa, Ansar Bait al-Maqdis, har sverget troskap til Den islamske staten, som krever status som kalifat i Irak og Syria, og terroriserer befolkningen der.