Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror i Egypt

Egypt jakter terrorister med jagerfly og bomber

Etter moskeangrepet som tok minst 305 menneskeliv, har jagerfly fra det egyptiske flyvåpenet bombet flere steder på Sinaihalvøya. Ifølge egyptiske myndigheter bar terroristene IS-flagg.

NÅDELØS: Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi sa i en TV-sendt tale fredag kveld, at han vil svare voldsomt på terrorangrepet i Sinai. Foto: Reuters
NÅDELØS: Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi sa i en TV-sendt tale fredag kveld, at han vil svare voldsomt på terrorangrepet i Sinai. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Det egyptiske militæret har gjennomført flere angrep mot fjellområder i nord på Sinaihalvøya, skriver Reuters.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepet. Det er erklært tre dagers landesorg i Egypt.

Lørdag formiddag oppjusterte egyptiske myndigheter tallet på drepte til 305. Fram til da lå det offisielle dødstallet på 235.

25–30 personer var involvert i angrepet, og de var utstyrt med flagget til ekstremistgruppa IS, heter det i uttalelsen fra statsadvokat Nabil Sadeq, som ble offentliggjort av en rekke egyptiske medier lørdag.

Bombet fjellområder

Seint fredag kveld lovet president Abdel-Fatah al-Sisi et nådeløst motsvar til terroristene.

Da var allerede jakten etter gjerningsmennene i gang. En kilde i det egyptiske militæret sier til CNN at de finkjemmer området rundt moskeen. Ifølge Reuters er også fjellområdene rundt byen Bir al-Abed gjennomsøkt.

Områdene som ble bombet, skal være mistenkte lagringsplasser for våpen og ammunisjon. Ifølge den statlige avisa Al-Ahram, har egyptiske sikkerhetskilder oppgitt at flere mistenkte er drept.

En talsmann for hæren har sagt at flere av kjøretøyene som ble brukt i moskeangrepet fredag kveld, er ødelagt.

SKADET: Terrorangrepet på Sinaihalvøya drepte minst 235 mennesker og minst 130 ble skadet. Her blir skadede fraktet til sykehus. Foto: AP Photo
SKADET: Terrorangrepet på Sinaihalvøya drepte minst 235 mennesker og minst 130 ble skadet. Her blir skadede fraktet til sykehus. Foto: AP Photo Vis mer

Dødelig angrep

Minst 305 mennesker mistet livet og 130 ble skadet, da maskerte terrorister angrep moskeen al-Rawda, rundt 40 kilometer vest for provinshovedstaden al-Arish nord på Sinai. 27 av de drepte er barn, opplyser egyptiske myndigheter.

Dette er dermed det dødeligste terrorangrepet i Egypt i nyere tid.

Angrepet var rettet mot en moske som blir brukt av muslimer med tilknytning til sufisme-retningen innen islam, en retning som blir regnet som vranglære av puritanske jihadister.

Terroristene slo til under fredagsbønnen. Først eksploderte en bombe, deretter åpnet de væpnede terroristene ild mot forsamlingen. Så kjørte de fra stedet, mens de skjøt mot folk og ambulanser.

- Det var et forferdelig syn. Kroppene lå strødd på bakken utenfor moskeen. Jeg håper Gud straffer dem som har gjort dette, sa vitnet Ibrahim Sheteewi til The New York Times.

SØRGER: Pårørende sørger og ber utenfor universitetssykehuset i Ismailia, lørdag. Foto: Amr Nabil/AP Photo
SØRGER: Pårørende sørger og ber utenfor universitetssykehuset i Ismailia, lørdag. Foto: Amr Nabil/AP Photo Vis mer

Konfliktfylt område

Sinaihalvøya består stort sett av ørken- og fjellområder, og ligger klemt mellom Afrika og Asia.

De siste åra har egyptiske myndigheter slitt med å kontrollere Sinaihalvøya. Ifølge CNN holder IS til på nordsiden av området, der de inspirerer og lærer opp lokale ekstremistgrupper.

The Independent skriver at angrepet på Sinai-moskeen er et tegn på at IS er i ferd med å ta over makta i området. Ifølge avisa er både politi og sivile er utsatt for gjentatte terrorangrep de siste åra, og at flere spør hvordan president Abdel Fattah Sisi skal få kontroll over området.

Etter at Sisi og militæret grep makten fra Det muslimske brorskapet i et kupp sommeren 2013, har militæret forsøkt å slå ned opprøret i Sinai-ørkenen.

Men så langt har resultatene uteblitt.

I kampen mot terroristene har egyptiske myndigheter så langt fengslet 60 000 personer, skriver The Independent. De beskyldes for å være terrorister, men mange av dem er unge menn som har sett seg lei på Sisis presidentskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!