Egypt kaller inn haieksperter

De skal nå finne ut hvorfor det har vært storangrep fra hai i Sharm el-Sheikh.

ANGREP: En fisker holder frem kjeften til en av de to haiene som ble fanget forrige uke. Nå sier egyptiske myndigheter at en av haiene trolig var involvert i et av angrepene fra forrige uke. Fire snorklere ble bitt, og en tysk kvinne mistet livet. Foto: REUTERS/Stringer
ANGREP: En fisker holder frem kjeften til en av de to haiene som ble fanget forrige uke. Nå sier egyptiske myndigheter at en av haiene trolig var involvert i et av angrepene fra forrige uke. Fire snorklere ble bitt, og en tysk kvinne mistet livet. Foto: REUTERS/StringerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SHARM EL- SHEIK/OSLO (Dagbladet): I dag ankom utenlandske marinebiologer den egyptiske byen Sharm el-Sheikh.  

De er kalt inn for å kartlegge forrige ukes haiangrep. Flere snorklere ble bitt, og en tysk kvinne mistet livet etter å ha blitt angrepet av en hai.  

- Ekspertene sitter nå i Miljøvernsdepartementet og ser igjennom fotografier av ofrene som har blitt angrepet, og sammen med all informasjonen fra dykkermyndighetene prøver de nå å kartlegge situasjonen, sier Ahmed Salhe El-Kawy, assisterende generalsekretær hos guvernøren i Sharm el Sheikh til Dagbladet.  

Strendene i den populære badebyen er forøyeblikket stengt, og ifølge El-Kawy vil myndighetene fortsette å stenge strendene inntil ekspertene gir klarsignal: 

 - Alt avhenger av hva forskerne sier. Vi tenker på sikkerheten til turistene, det er det viktigste for oss. Vi vil ikke at det skal skje flere angrep. Det ville være forferdelig og ødeleggende for Sharm El-Sheikh. Jeg elsker denne byen, derfor må jeg sørge for at sikkerheten er god, og at det ikke skjer flere episoder, sier El-Kawy.  

Myndighene gir kun tillatelse til eksperter til å entre vannet. Fotografer som vil ta bilder av tomme strender, blir bortvist av politiet.  

- Tatt liv av to Egyptiske myndigheter har tatt livet av to haier, og de er sikre på at den ene haien skal ha vært involvert i ett av angrepene.  

- Vi har sammenlignet tannbittet fra en av haiene med sårskader på ofret, og det samsvarte, forklarer El-Kawy til Dagbladet. 

- Jeg tror definitivt det er mer enn en hai som står bak alle angrepene mot turister den seneste tiden.  

- Trigget av en ulovlig fiske - Det er klart fra våre første samtaler med adferdeksperter at disse svært uvanlige angrepene fra en hvitfinne hai må ha vært trigget av en hendelse, trolig ulovlig fisking eller fôring i et område, sier sjefen for dykking og vannsport-etaten i Egypt, Hesham Gabr til CNN

Også miljøvernere mistenker at fisking har presset haiene til å angripe: Ifølge Associated Press mener de at overfiske og et sviktende økosytem tvinger haiene inn mot land i søken etter mat.

INFORMERTE: Ahmed Salhe El-Kawy, assisterende generalsekretær hos guvernøren i Sharm el-Sheikh tok i dag med seg et pressekorps på en tre timer lang båttur. Dette for å fortelle at myndighetene gjør alt de kan for å finne ut av hvorfor haier angriper turister i badebyen.
INFORMERTE: Ahmed Salhe El-Kawy, assisterende generalsekretær hos guvernøren i Sharm el-Sheikh tok i dag med seg et pressekorps på en tre timer lang båttur. Dette for å fortelle at myndighetene gjør alt de kan for å finne ut av hvorfor haier angriper turister i badebyen. Vis mer