Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egypt mener denne mannen er israelsk spion

Hevder Ilan Grapel (27) spionerte for Mossad. Samtidig postet 27-åringen alle bevegelser i Egypt på Facebook.

PÅGREPET FOR SPIONASJE: Ilan Grapel (27) er under etterforskning for spionasje for Israel i Egypt. Her får han besøk av venner i Haifa i Israel etter at han ble skadet i kamp i Libanon i 2006. Arkivfoto: Reuters/Doron Golan Jini/Scanpix
PÅGREPET FOR SPIONASJE: Ilan Grapel (27) er under etterforskning for spionasje for Israel i Egypt. Her får han besøk av venner i Haifa i Israel etter at han ble skadet i kamp i Libanon i 2006. Arkivfoto: Reuters/Doron Golan Jini/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israelsk-amerikanske Ilan Grapel (27) ble søndag pågrepet på et hotell i Kairo siktet for spionasje for den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Egyptiske myndigheter mener Grapel deltok i demonstrasjoner i Egypt og oppfordret demonstrantene til å gjøre opprør, melder nyhetsbyrået AP.

- Forsøkte å sabotere revolusjonen - Vi har fått bekreftet at Ilan Chaim Grapel er en amerikansk statsborger og at han ble pågrepet 12. juni 2011 av egyptiske myndigheter, sier Elizabeth Colton ved den amerikanske ambassaden i Kairo til nyhetsbyrået AFP.

Flere egyptiske aviser har avbildet 27-åringen og den semioffisielle avisa Al-Ahram identifiserte ham som «Mossad-offiseren som forsøkte å sabotere den egyptiske revolusjonen». Den statseide avisa Al-Akhbar beskriver pågripelsen som et «hardt slag fra Egypt mot Mossad».

På bildene de egyptiske avisene har publisert står Grapel i israelsk IDF-uniform sammen med andre soldater, og et annet der han hilser på noen som ber i en moske.

- Klønete «spion» Pågripelsen av Grapel har skapt stor skepsis i flere deler av den diplomatiske verden. Dersom han hadde vært en spion, hadde han i så fall vært svært klønete, mener mange.

Ifølge Reuters skal nemlig Grapel åpent ha postet innlegg på Facebook-siden sin om sin tilstedeværelse og gjøremål i Egypt.

Israelse analytikere mener nyhetene om en Mossad-agent skal ha operert i Egypt virker merkelig.

- Jag kan ikke forestille meg at det blir noen israelske reaksjoner, men alle som kjenner til disse tingene vet at man ikke har en israelsk person med israelsk pass til å drive etterretningsarbeid i en hovedstad i utlandet, sier Channel 2-analytiker Ehud Yaari.

- Bare tull Irene Grapel, 27-åringens mor, fnyser av beskyldningene mot sønnen og forteller at han studerer juss i Atlanta og skulle tilbringe sommeren som en lærling hos en rettshjelpgruppe.

- Det er bare tull. Han er ingen Mossad-spion, sier hun i et intervju fra sitt hjem i New York og får støtte fra ektemannen og Ilans far:

- Hele historien er helt virkelighetsfjern. Enhver tilknytning til Mossad er helt feil, sier Daniel Grapel til israelske Channel 2.

HENGES UT I EGYPTISKE AVISER: Den semioffisielle avisa Al-Ahram har identifisert 27-åringen som «Mossad-offiseren som forsøkte å sabotere den egyptiske revolusjonen». Foto: AFP Photo/Khaled Desouki/Scanpix
HENGES UT I EGYPTISKE AVISER: Den semioffisielle avisa Al-Ahram har identifisert 27-åringen som «Mossad-offiseren som forsøkte å sabotere den egyptiske revolusjonen». Foto: AFP Photo/Khaled Desouki/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media