PÅGREPET FOR SPIONASJE: Ilan Grapel (27) er under etterforskning for spionasje for Israel i Egypt. Her får han besøk av venner i Haifa i Israel etter at han ble skadet i kamp i Libanon i 2006. Arkivfoto: Reuters/Doron Golan Jini/Scanpix
PÅGREPET FOR SPIONASJE: Ilan Grapel (27) er under etterforskning for spionasje for Israel i Egypt. Her får han besøk av venner i Haifa i Israel etter at han ble skadet i kamp i Libanon i 2006. Arkivfoto: Reuters/Doron Golan Jini/ScanpixVis mer

Egypt mener denne mannen er israelsk spion

Hevder Ilan Grapel (27) spionerte for Mossad. Samtidig postet 27-åringen alle bevegelser i Egypt på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israelsk-amerikanske Ilan Grapel (27) ble søndag pågrepet på et hotell i Kairo siktet for spionasje for den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Egyptiske myndigheter mener Grapel deltok i demonstrasjoner i Egypt og oppfordret demonstrantene til å gjøre opprør, melder nyhetsbyrået AP.

- Forsøkte å sabotere revolusjonen - Vi har fått bekreftet at Ilan Chaim Grapel er en amerikansk statsborger og at han ble pågrepet 12. juni 2011 av egyptiske myndigheter, sier Elizabeth Colton ved den amerikanske ambassaden i Kairo til nyhetsbyrået AFP.

Flere egyptiske aviser har avbildet 27-åringen og den semioffisielle avisa Al-Ahram identifiserte ham som «Mossad-offiseren som forsøkte å sabotere den egyptiske revolusjonen». Den statseide avisa Al-Akhbar beskriver pågripelsen som et «hardt slag fra Egypt mot Mossad».

På bildene de egyptiske avisene har publisert står Grapel i israelsk IDF-uniform sammen med andre soldater, og et annet der han hilser på noen som ber i en moske.

- Klønete «spion» Pågripelsen av Grapel har skapt stor skepsis i flere deler av den diplomatiske verden. Dersom han hadde vært en spion, hadde han i så fall vært svært klønete, mener mange.

Ifølge Reuters skal nemlig Grapel åpent ha postet innlegg på Facebook-siden sin om sin tilstedeværelse og gjøremål i Egypt.

Israelse analytikere mener nyhetene om en Mossad-agent skal ha operert i Egypt virker merkelig.

- Jag kan ikke forestille meg at det blir noen israelske reaksjoner, men alle som kjenner til disse tingene vet at man ikke har en israelsk person med israelsk pass til å drive etterretningsarbeid i en hovedstad i utlandet, sier Channel 2-analytiker Ehud Yaari.

- Bare tull Irene Grapel, 27-åringens mor, fnyser av beskyldningene mot sønnen og forteller at han studerer juss i Atlanta og skulle tilbringe sommeren som en lærling hos en rettshjelpgruppe.

- Det er bare tull. Han er ingen Mossad-spion, sier hun i et intervju fra sitt hjem i New York og får støtte fra ektemannen og Ilans far:

- Hele historien er helt virkelighetsfjern. Enhver tilknytning til Mossad er helt feil, sier Daniel Grapel til israelske Channel 2.

HENGES UT I EGYPTISKE AVISER: Den semioffisielle avisa Al-Ahram har identifisert 27-åringen som «Mossad-offiseren som forsøkte å sabotere den egyptiske revolusjonen». Foto: AFP Photo/Khaled Desouki/Scanpix
HENGES UT I EGYPTISKE AVISER: Den semioffisielle avisa Al-Ahram har identifisert 27-åringen som «Mossad-offiseren som forsøkte å sabotere den egyptiske revolusjonen». Foto: AFP Photo/Khaled Desouki/Scanpix Vis mer