BEGRAVER SINE DØDE: Pascal Avrahami, offiser i en spesialstyrke innen det israelske politiet, begraves etter at han ble drept i terrorangrepet torsdag. Til høyre begraves Moataz Qouriqa, kommandør i den islamistiske jihadistbevegelsen Al-Quds. Qouriqa ble gravlagt ved siden av sin fem år gamle sønn, som også ble drept i det israelske hevnangrepet. Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix og Mahmud Hams/AFP/Scanpix
BEGRAVER SINE DØDE: Pascal Avrahami, offiser i en spesialstyrke innen det israelske politiet, begraves etter at han ble drept i terrorangrepet torsdag. Til høyre begraves Moataz Qouriqa, kommandør i den islamistiske jihadistbevegelsen Al-Quds. Qouriqa ble gravlagt ved siden av sin fem år gamle sønn, som også ble drept i det israelske hevnangrepet. Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix og Mahmud Hams/AFP/ScanpixVis mer

Egypt mener Israel har brutt fredsavtalen

Terrorangrep, israelsk hevn og et regn av raketter fra Gaza. Nå bryter Hamas våpenhvilen med Israel, mens Egypt tilbakekaller sin ambassadør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et trekantdrama mellom Israel, Gaza og Egypt eskalerer nå for hver dag som går. Sentralt står torsdagens terrorangrep på Israel, der åtte mennesker ble drept i flere koordinerte terroaksjoner.

Israel svarte umiddelbart ved å forfølge terroristene tilbake til den egyptiske grensa i Sinaiørkenen, der det kom til en skuddveksling. Minst tre egyptiske grensevakter ble drept under uklare omstendigheter.

Israel har satt i gang en etterforskning av hendelsen, som har ført til en kraftig forverring av de diplomatiske båndene mellom Egypt og Israel.

Trekker tilbake ambassadør Egypt trekker nå tilbake sin ambassadør til Israel og mener dødsfallene på egyptisk side er et brudd på Camp David-avtalen fra 1979, den første fredsavtalen mellom Israel og et arabisk land.

Den egyptiske overgangsregjeringen, som ble utpekt av det militære rådet i landet etter Hosni Mubaraks fall i vår, krever videre en unnskyldning fra Israel etter dødsfallene på grensa.

- Israel er politisk og juridisk ansvarlige for episoden, ambassadøren er tilbakekalt inntil etterforskningen fra israelsk side er ferdig, heter det i en uttalelsen fra regjeringen, gjengitt av nyhetsbyrået AP.

Anonyme kilder i regjeringsapparatet hevder derimot overfor Al-Ahram at tilbaketrekkingen av ambassadøren var «utilsiktet feil».

- Fredsavtalen stabil Israel på sin side mener drapet på grensevaktene ikke utgjør noen trussel mot Camp David-avtalen.

- Fredsavtalen er stabil, til tross for den siste urolige utviklingen. Ingen hadde til hensikt å skade egyptisk sikkerhetspersonell. Spørsmålet er hva som skjedde på bakken og det er nå under etterforskning, sier Amos Gilad, en høytstående rådgiver i det israelske forsvarsdepartementet.

Israel svarte på terrorangrepet torsdag med en rekke luftangrep mot militære mål på Gazastripa. Flertallet av de drepte var militante og ledere i gruppa som Israel mener sto bak terrorangrepet, men også barn av lederne er blant de drepte i luftangrepene.

I dag morges ble ytterligere tre drept i nok et israelsk luftangrep inne i Gaza, blant de drepte var en fem år gammel gutt, ifølge palestinske kilder gjengitt av avisa Haaretz.

Hamas opphever fredsavtale Volden og eskaleringen har som ventet ikke stoppet med det. Ifølge Israel Radio, gjengitt av Jerusalem Post, har 35 raketter blitt skutt fra Gazastripa inn i Israel siden torsdag. Hamas har også opphevet den uformelle våpenhvilen som ble inngått i etterkant av Israels krigføring mot Gaza som startet i romjula 2008.

Det er meldt om flere skadde etter rakettangrepene og i dag ble det klart at tre palestinere som var på jobb i byen Ashdod i Israel ble truffet av en rakett skutt fra den Hamas-kontrollerte Gazastripa. To av dem skal være alvorlig skadd.