TREFF:  En israelsk granat treffer i Gaza idag. FOTO:  EPA/MOHAMMED SABER
TREFF: En israelsk granat treffer i Gaza idag. FOTO: EPA/MOHAMMED SABERVis mer

Egypt rasler med våpnene

Egypts president Mohamed Morsi går langt i å true med militær støtte til palestinerne i Gaza. I så fall kan vi stå overfor en storkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed Morsi sier at Egypt har blitt et annet land etter at den militære diktatoren Hosni Mubarak ble avsatt for halvannet år siden. Nå er det Det muslimske brorskapet som sitter i presidentpalasset i Kairo, og det vil verden få føle, sier Morsi.

Annerledes Midt-Østen
- Kairo vil ikke overlate Gaza til seg selv. Egypt idag er ikke det samme som Egypt var i går, og dagens arabere er heller ikke gårsdagens arabere, sier Morsi ifølge Reuters.

Det er ingen tvil om Egypts politiske støtte til plestinerne i Gaza. Spørsmålet er om det i Morsis valg av ord også ligger en militær trussel?

- Det er sterke ord, men jeg velger å tro at det ikke ligger noen militær trussel i dette, sier kommandørkaptein Ola Bøe Hansen, leder av mediagruppa ved Forsvarets stabsskole.

Den regionale stormakt
Bøe Hansen mener det står så mye på spill politisk for det nye regimet i Egypt, at landet ikke er fristet av et militært eventyr.

- Jeg tror Morsis strategi er å gjøre Det islamske brorskapet til den regionale stormakten. Han vil at brorskapet skal dominere regionen, i de palestinske områdene, og i for eksempel Syria, sier Bøe Hansen.

Bøe Hansen mener at Morsi bruker sterke ord for å få med seg makthaverne i Gaza, Hamas, på en våpenhvile.

- Hvis Egypt skal bygge seg opp som den regionale stormakt er det ikke via en væpnet konflikt med Israel, sier Bøe Hansen.

Med sine uttalelser legger Morsi også press på Israel.

Egypt som kanal
En annen ting som taler mot storkrig er de egyptiske militære, som står sterkt på egen hånd. Det er trolig de militære, og ikke presidenten, som bestemmer om Egypt skal gå til krig. Og Egypts militære er nært knyttet til USA, først og fremst økonomisk, men også strategisk.

Israels visestatsminister, Mosha Yaloon, sa tidligere idag et Israel er for en våpenhvile, og at Egypt er den mest realistiske kanalen for å få en våpenhvile i havn.

Da Israel invaderte Gaza for fire år siden, og 1 400 mennesker ble drept, var det ingen arabisk vår i Midtøsten. Nå er det ikke lenger militærdiktatorer som styrer i Israels omland, men ledere som må være mye mer lydhøre for folkemeningen. Det øker det politiske presset mot Israel.

TALER TØFT: Egypts president Mohamed Morsi sier at Egypt ikke vil overlate Gaza til seg selv. Det er i det minste sabelrasling. (AP Photo/Maya Alleruzzo)
TALER TØFT: Egypts president Mohamed Morsi sier at Egypt ikke vil overlate Gaza til seg selv. Det er i det minste sabelrasling. (AP Photo/Maya Alleruzzo) Vis mer