Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egypt stenger grensa med skjold og piggtråd

Slutt på palestinsk frihet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter to dager med en ren folkevandring fra Gaza til Egypt er det nå slutt.

Egyptiske myndigheter sendte i morges soldater til den ødelagte grensemuren, der de stilte seg opp med skjold som en levende mur. De har også rullet ut piggtråd som en erstatning for muren palestinerne ødela onsdag.

Flere tusen frustrete palestinere har samlet seg og enkelte kaster stein mot soldatene, som har svart med vannkanoner, melder AP. Foreløpig er det ikke meldt om skadde.

FN har anslått at halvparten av Gazas 1,5 millioner innbyggere strømmet over grensa og inn i Egypt for å hamstre ting som mat, drikke, bensin, geiter, kameler, sement og sigaretter. Etter at Israel innførte en blokade i forrige uke var palestinerne desperate etter livsviktige forsyninger.

- Grensesituasjonen skal tilbake til det normale. De siste dagene har vært et unntak og har bare vært tenkt som en midlertidig situasjon, sier talsmann for Egypts utenriksdepartement, Hossam Zaki, til BBC. Øyenvitner inne i Egypt forteller at høyttalermeldinger ber alle palestinere om å returnere til Gaza innen klokka 19 (lokal tid) i kveld.

Skjold og piggtråd

USAs utenriksminister Condoleezza Rica gikk i går ut og krevde at Egypt grep inn.

- Vi forstår at situasjonen er vanskelig. Men dette er en internasjonal grense, den må beskyttes og jeg tror Egypt forstår hvor viktig det er, sa Rice.

FORTVILTE PALESTINERE: Egyptiske soldater hindrer nå alle mennesker som vil fra Gaza til Egypt og har bedt palestinerne returnere til Gaza i løpet av dagen. Foto: Scanpix
FORTVILTE PALESTINERE: Egyptiske soldater hindrer nå alle mennesker som vil fra Gaza til Egypt og har bedt palestinerne returnere til Gaza i løpet av dagen. Foto: Scanpix Vis mer

Nå stenger egypterne grensen mot Gazastripen. Ingen palestinere slipper inn i landet, men folk som kommer den andre veien får slippe inn i Gaza.

Grensevaktene var utstyrt med skjold som de brukte til å holde folk tilbake, fortalte øyenvitner til nyhetsbyrået AP i morges. Andre vakter ruller ut ny piggtråd som en erstatning for gjerdet som ble revet ned og de har skutt med vannkanoner mot folkemengden.

Skylder på hverandre

USA og Israel legger skylden for at grensen ble brutt på Hamas.

-  Denne situasjonen har først og fremst oppstått på grunn av sikkerhetssituasjonen Hamas har skapt i Gaza. De viser ingen vilje til å stanse rakettangrepene mot Gaza, og jeg er overbevist om at de kan det om de vil, sier Rice.

Palestinernes president ber Israel om å oppheve sin blokade slik at folk i Gaza kan skaffe seg livsviktige forsyninger uten å bryte seg inn i Egypt.

- Alt de må gjøre er å slutte å skyte raketter mot Sderot og andre steder i Israel, så vil det ikke være noen problemer med å krysse grensen, sier Arye Mekel, talsmann for utenriksdepartementet.

Statsminister Ehud Olmert har sagt han ikke vil la situasjonen utvikle seg til en humanitær krise.

I natt ble to medlemmer av Hamas\' væpnede fløy drept i et israelsk flyangrep. I Øst-Jerusalem ble en israelsk politimann skutt og drept, og i en jødisk bosetting på Vestbredden ble tre israelske studenter knivstukket av to inntrengere, som så ble drept av vakter.

FOLKSOMT: Den egyptiske byen Rafah rett over grensa har blitt forvandlet til et eneste marked de siste dagene.
HAMSTRER: Gazas innbyggere mangler det meste som følge av Israels blokade. Denne mannen er på vei hjem fra Egypt med en nyinnkjøpt kamel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media