Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Egypt trenger dere. Vær helter

Egyptisk aktivist arrestert etter appell.

PROTESTERER: Aktivisten Mood Salem skal ha blitt arrestert etter å ha publisert en appell til demonstrantene om å holde ut. Her holder en av demonstrantene opp en plakat med påskriften "Egypterne har fått en smak på friheten, og det er ingen vei tilbake". Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix
PROTESTERER: Aktivisten Mood Salem skal ha blitt arrestert etter å ha publisert en appell til demonstrantene om å holde ut. Her holder en av demonstrantene opp en plakat med påskriften "Egypterne har fått en smak på friheten, og det er ingen vei tilbake". Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et utdrag av appellen den egyptiske aktivisten Mood "SandMonkey" Salem publiserte på sin blogg tidligere i dag:

Jeg vet ikke hvordan jeg skal skrive dette. Jeg kjemper mot utmattelsen etter 10 netter uten ordentlig søvn. Jeg har knapt vært hjemme. I stedet har jeg dratt fra venners hus til venners hus. Jeg er stilt overfor et meget velfinansiert og velorganisert nådeløst regime som ikke ser meg som noe annet enn et irriterende innsekt det snart vil kunne knuse. Situasjonen er dyster, for å si det mildt.

Det begynte ikke slik. Tirsdag 25. januar startet alt fredelig. Mot alle odds lyktes vi i å samle hundretusener og få dem inn på Tharir-plassen, til tross for at vi ble angrepet av opprørspoliti som brukte batonger, tåregass og gummikuler mot oss. Vi klarte å bryte alle barrikadene og installerte oss på plassen. Regjeringen svarte med å stenge all mobilkommunikasjon på Tharir-plassen, et trekk hvis hensikt ble klart når politiet ved midnatt gikk inn med all sin makt og angrep demonstrantene og evakuerte plassen. Men dagen etter var vi tilbake igjen, og dagen etter det. Så kom fredagen og vi trosset deres kommunikasjonsblackout, deres bøller, deres tåregass og deres kuler, og vi gjenerobret plassen. Siden da har vi slåss for å holde den.  

I går kom internett tilbake, folk begynte å ringe inn til TV-programmer og skrive på Facebook hvor mye de støtter Mubarak og hans appell om stabilitet og fredelig forandring om 8 måneder. Vi begynte å få telefoner der vi ble bedt om å stoppe protestene fordi "vi hadde fått det vi ville" og "vi trenger at landet begynner å virke igjen". Folk klaget over at de savnet livene sine. At de savner å gå ut om kveldene og bestille take away-mat. At de trenger at vi slutter så de kan gjenoppta hva det nå var for slags eksistens de hadde før alt dette. Alt er tilgitt, den forrige uka har aldri skjedd og det er tid for enhet under Mubaraks myndighet her og nå.  

Til disse folkene sier jeg: ALDRI! Jeg beklager at livene og forretningene deres er forstyrret men det er ikke demonstrantenes ansvar. Det var ikke vi som protesterer som stengte nettet og dermed paralyserte bankene og bedriftene deres. Myndighetene gjorde det. Det var ikke vi som beordret det militære portforbudet, hindret deres bevegelsesfrihet og tillot at varer forsvant fra butikkene og bensinen forsvant. Myndighetene gjorde det. Det var ikke vi som beordret politiet å trekke seg unna og la fengslene bli åpnet og slippe løs bøllene som har terrorisert nabolagene deres. Myndighetene gjorde det. De samme myndighetene som dere nå vil gi en ny sjanse, som om 30 års diktatur og totalt sammenbrudd i alle sektorer av samfunnet ikke er nok for dere. Slavene er klare til å tilgi sin mester og skylde hans ondskap på dem som våget å stå opp mot ham.  

Dere ser på TV hvordan "Mubarak-tilhengere" — folk betalt av regimet — begynte å angripe fredelige, ubevæpnede demonstranter. Målet var klart: Bruk sammenstøtene til å forby demonstrasjonene av hensyn til "folkets trygghet". Men planene deres mislyktes, takket være de utholdende, modige sjelene som nekter å gi fra seg den egyptiske marken de har frigjort, uansett hvor mange skarpe skudd og brannbomber som ble fyrt av mot dem. De vet, som vi alle vet, at dette regimet ikke lenger bryr seg med å sette på en moderat maske. At det har vist sin sanne natur. At Mubarak aldri vil gå av, og at han heller vil brenne Egypt til grunnen enn å en gang vurdere muligheten.  

Slutten er nær. Jeg har ingen illusjoner om dette regimet eller dets leder, og hvordan han vil plukke oss og jage oss ned en etter en til det er over og ut, og 8 måneder fra nå vil han betale folk til å iscenesette falske protester med krav om at han forblir ved makten. Og han vil bli "fordi han er nødt til å lytte til folkets røst". Dette er en tapt kamp og de har alle våpnene, men vi vil fortsette å kjempe til vi ikke kan lenger. Jeg er nå på vei ned til Tharir-plassen med forsyninger til de hundrevis av sårede, som vet at i dag vil angrepene øke, fordi de ikke kan tillate oss å bli her når fredagen kommer. Vi kaller alle ut, og vi nekter å være noe annet enn fredelig. Hvis dere er i Egypt, ber jeg dere alle om å komme ned til Tharir-plassen i dag og fredag. Det er imperativt at vi viser dem at kampen om Egypts sjel ikke er over enda. Jeg appellerer til dere alle sammen om å ta med deres venner, ta med medisinsk utstyr, og kom og se hva Mubaraks garantier ser ut som i virkeligheten. Egypt trenger dere. Vær helter. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling