SMUGLERTUNNELER:  En palestinsk mann jobber i en tunnel i den palestinske grensebyen Rafah på grensen mellom Egypt og sørlige Gaza-stripen. Her fra 2013, før Egypt begynte sin offensiv mot å avdekke tunnelene. Foto: Hatem Moussa / AP Photo / NTB Scanpix
SMUGLERTUNNELER: En palestinsk mann jobber i en tunnel i den palestinske grensebyen Rafah på grensen mellom Egypt og sørlige Gaza-stripen. Her fra 2013, før Egypt begynte sin offensiv mot å avdekke tunnelene. Foto: Hatem Moussa / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Egypt truer de som kjenner til Gaza-tunneler uten å varsle med livstid i fengsel

Fortsetter kampen mot smuglertunnelene til Palestina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egyptiske myndigheters offensiv mot såkalte Gaza-tunneler, smuglertunneler som går fra Egypt til Gaza-stripen i Palestina, øker i kraft.

Ifølge hæren selv skal de ha ødelagt hundrevis av tunneler bare den siste tiden.

Truer med livstid i fengsel I helgen ble det også rapportert at Egypts president Abdel Fattah al-Sisi skal ha gjort bruken av Gaza-tunneler straffbart med livstid i fengsel.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

De som kjenner til smuglertunnelene, men ikke varsler myndighetene om dem, står i fare for å bli straffet like hardt, altså livstid i fengsel som i Egypt er 25 år, ifølge nyhetsbyrået.

Begynte i 2013 Etter militærkuppet i Egypt i 2013 har landets myndigheter jobbet intenst med å ødelegge tunnelene som over lengre tid hadde forsynt Gaza med store mengder ulike varer, mat, medisiner og materialer så vel som våpen.

Det er denne offensiven som myndighetene nå fortsetter.

Som Dagbladet tidligere har omtalt kan det på det meste ha vært hundrevis av slike smuglertunneler som ålte seg under bakken fra Egypt og inn i Gaza.

- Tunnelsystemet har blitt militært Tunnelene som er igjen skal strekke seg på kilometervis gjennom, på tvers og ut av Gaza.

- Smuglertunneler inn fra Egypt var utgangspunktet, men etter hvert så har de også utviklet et militært tunnelsystem, sa Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad fra Universitet i Oslo om tunnelene da.

De blir også karakterisert som livsliner for Hamas, som tjener mye penger på smuglingen gjennom tunnelen.

Begrunnelsen for de nye skjerpede strafferammene skal ifølge AFP være egyptiske myndigheters frykt for at Hamas bruker tunnelene for å ta seg inn i Egypt for å støtte jihadister.