Egypt vil bruke alle midler for å stanse Mursi-tilhengere

- En oppskrift på mer blodsutgytelse, sier Amnesty.

SKAL STOPPES: Medlemmer av Det muslimske brorskap sier de ikke vil gi seg før Mursi har fått makten tilbake. Nå setter regjeringen inn alle midler for å stoppe dem. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
SKAL STOPPES: Medlemmer av Det muslimske brorskap sier de ikke vil gi seg før Mursi har fått makten tilbake. Nå setter regjeringen inn alle midler for å stoppe dem. REUTERS/Amr Abdallah DalshVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av tilhengere av den avsatte egyptiske presidenten Mohammed Mursi trosser kravet fra overgangsregjeringen om å avslutte demonstrasjonene i Kairo. I dag forventes det mer blod i Egypts gater, etter at landets overgangsregjering signaliserte at de vil bruke makt for å stansen motstanderne.

-Blodbad Overgangsregjeringen sier Det muslimske brorskapets demonstrasjoner er en «trussel mot rikets sikkerhet og må avsluttes omgående». Mursis tilhengere svarer med å oppfordre til en «millionmarsj» mot de nye makthaverne i Egypt fredag.

- Regjeringen har avgjort å bruke alle tilgjengelige midler for å konfrontere disse truslene og stanse dem, heter det i en uttalelse lest opp på TV onsdag.

Dermed kan hæren bli satt inn for å fjerne Mursi-tilhengerne som har slått leir i hovedstaden. Men det muslimske brorskapet sier på sin hjemmeside at de vil fortsette å protestere helt til Mursi er satt tilbake på kontoret.  Egypterne frykter at fredagen vil føre til et blodbad. Amnesty International kaller regjeringens kunngjøring «en oppskrift for videre strid».

- Alle nødvendige midler Det var innenriksministeren, Mohamed Ibrahim som ga fullmakt til å ta i bruk «alle nødvendige midler for å avverge farene og avslutte opptøyene», skriver CNN.

- Terrorhandlingene og veiblokkeringene er ikke lenger akseptabelt og representerer en trussel mot rikets sikkerhet og terrorisere innbyggerne, ble det sagt i TV-talen etter det ukentlige regjeringsmøtet.

MURSI-MOTSTANDERE: Opprørere skriker slagord under en protest på Tahrir-plassen i Kairo.  (AP Photo/Amr Nabil)
MURSI-MOTSTANDERE: Opprørere skriker slagord under en protest på Tahrir-plassen i Kairo. (AP Photo/Amr Nabil) Vis mer

Kunngjøringen kommer bare dager etter at mer enn 150 mennesker døde i sammenstøt i Kairo og Alexandria. Drapene  ble allment fordømt av FN og verdensledere.

«Gitt at de egyptiske sikkerhetsstyrkene rutinemessig bruker overdreven og uberettiget dødelig makt mot demonstrasjoner, gir denne siste kunngjøringen et kvalitetsstempel til videre misbruk», sier Hassiba Hadj Sahraoui, visedirektør for Amnesty International i Midtøsten og Nord-Afrika.

«Terrorisere egypterne» - Det vil være latterlig å anta at militæret venter på tillatelse fra myndighetene for å angripe, sier Reda Abdelaziz, en en pro-Mursi demonstrant, til CNN.

En lege ved Det muslimske brorskapets feltsykehus i Rabaa al-Adawiya, sier hele familien forbereder seg på det verste og har søkt dekning inne.

- Vi ville aldri ha gått ut, flere familier kommer hit og bor her sammen med oss, sier Hesham Ibrahim.

MER VOLD: Mursi-tilhengere blir slått hardt ned på av politiet. Nå vil regjeringen ta ibruk alle virkemidler for å stoppe flere opptøyer. REUTERS/Asmaa Waguih
MER VOLD: Mursi-tilhengere blir slått hardt ned på av politiet. Nå vil regjeringen ta ibruk alle virkemidler for å stoppe flere opptøyer. REUTERS/Asmaa Waguih Vis mer

- Dette endrer ingenting. Overgangsregjeringen slår ned på protestene i et forsøk på å «terrorisere egypterne», sier sier talsmann Gehad El-Haddad til CNN.

Siden Mursi ble kastet fra kontoret den 3. juli, har hundrevis av mennesker blitt drept og flere tusen såret.

BLOD: Amnesty frykter regjeringens kunngjøring vil føre til mer blodutgytelse i Egypt. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
BLOD: Amnesty frykter regjeringens kunngjøring vil føre til mer blodutgytelse i Egypt. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Vis mer