- Egypt vil eksplodere

Massive nye demonstrasjoner planlagt i Kairo i dag.

ANTI-MUBARAK: Bloggere på Tahrir-plassen i Kairo igår, samme kveld som president Hosni Mubarak holdt en TV-tale som ble en stor skuffelse. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
ANTI-MUBARAK: Bloggere på Tahrir-plassen i Kairo igår, samme kveld som president Hosni Mubarak holdt en TV-tale som ble en stor skuffelse. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet massive nye demonstrasjoner i Kairo i dag, etter at president Hosni Mubarak i en tale igår fortsatte å klamre seg til makta.

«Egypt vil eksplodere. Hæren må redde landet nå», skriver Mohamed elBaradei i en twittermelding etter talen.
ElBaradei er frontfigur for demonstrantene, og en mann som mange har håpet vil ta over makta i en overgangsperiode etter Mubarak.

Nyhetsbyrået AP melder imorges at protestene idag også kan ta form av en marsj mot presidentpalasset. Allerede i morgentimene hadde en stor folkemengde samlet seg på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo.

Dilemma for hæren Nå er det dyp skuffelse blant dem som har overnattet på Tahrir-plassen.

Hvis demonstrantene går mot presidentpalasset og den statlige TV-kanalen idag, vil hæren stå overfor et dilemma.

Det er slike institusjoner hæren må beskytte. Samtidig har militære ledere lovet å ikke bruke vold overfor demonstrantene.

Hosni Mubaraks tale igår torsdag skapte et voldsomt raseri. På forhånd hadde blant annet forsvarsministeren skapt forventninger om at presidenten ville gå av.

- Et blodbad I stedet nøyde Mubarak seg med å si at han vil delegere makt til visepresident Omar Suleiman og selv overvåke prosessen med å forandre grunnloven.

Ordene hans om at demonstrantenes krav er "legitime og rettferdige" virket trolig bare provoserende.

Den unge demonstranten Nour Ayman uttrykte sent i går kveld manges frykt for hva som vil skje på Tahrir-plassen idag.

- Det vil bli et blodbad. Men ingen vil gå hjem. Vi fortsetter helt til dette er over, sa han til CNN.