KAN SNART BLI ULOVLIG: Denne kvinnen, med det egyptiske militæret i bakgrunnen, kan snart måtte lette på sløret i det offentlige rom eller sendes i fengsel. REUTERS/ Asmaa Waguih \
KAN SNART BLI ULOVLIG: Denne kvinnen, med det egyptiske militæret i bakgrunnen, kan snart måtte lette på sløret i det offentlige rom eller sendes i fengsel. REUTERS/ Asmaa Waguih \Vis mer

Egypt vil forby burka og nikab: - Gjør heller nakenhet forbudt

Landets politikere sier nikab ikke har noe med islam å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Parlamentet i Egypt vil forby burka og nikab. Det melder avisa Egypt Independent.

Forbudet skal gjelde i det offentlige rom og ved offentlige institusjoner.

I Egypt, hvor flertallet er muslimer, er er hijab et vanlig syn, og landets folkevalgte arbeider nå med en lov som skal gjøre plaggene forbudt i landet. Dette vekker harme blant flere av landets religiøse autoriteter. 

- Tvang Folkevalgt Amna Nosseir forteller egyptiske medier at slørene kvinner i Egypt bruker ikke har islamske røtter, og dermed heller ikke har sin plass i det egyptiske samfunn. Nossier mener nikab handler om kultur, ikke religion. 

- Hvordan har islam lykkes med å tvinge på oss nikab når Koranen ber muslimer om å vokte sin beskjedenhet overfor hverandre, spør hun retorisk i et telefonintervju med en egyptisk tv-stasjon. 

Forbudet stiller seg i rekken av restriksjoner på nikab og burka som egyptiske myndigheter har iverksatt de siste årene. Så sent som i februar ble slørene forbudt på deler av Kairos universitet. 

I 2009 lanserte egyptiske myndigheter en utstrakt kampanje for å oppfordre samtlige av landets kvinner til å droppe enhver form for sjal eller skaut i det egyptiske samfunnet.

- Forby nakenhet Forslaget fra Nosseir vekker selvsagt oppsikt i det religiøse landet. 

- Samfunn ødelegges hvor enn umoral får spre seg. Forby heller nakenhet enn nikab, sier religionsprofessor Fouad Abdel-Moneim til Egypt Independent. 

Anma Nosseir, som altså fronter saken i egyptiske medier, siteres en rekke steder på at hun hevder nikab opprinnelig har jødiske røtter, og derfor ingenting med Koranen å gjøre.