Egypter mot egypter

Så har det skjedd, det mange har fryktet: Tilhengere og motstandere av president Mubarak slåss mot hverandre i Kairos gater.

NY SJEF: Åtteårige Shihab var med pappaen og hans kamerat Nasser Kamal (30) til frigjøringsplassen i Kairo i går kveld. 30-årige egyptere har kun hatt én leder og president, Hosni Mubarak. Shihab går en ny framtid i møte. Alle foto: Jon Terje Hellgren Hansen
NY SJEF: Åtteårige Shihab var med pappaen og hans kamerat Nasser Kamal (30) til frigjøringsplassen i Kairo i går kveld. 30-årige egyptere har kun hatt én leder og president, Hosni Mubarak. Shihab går en ny framtid i møte. Alle foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Så har det skjedd, det mange har fryktet: Tilhengere og motstandere av president Mubarak slåss mot hverandre i Kairos gater.

Det var litt over klokka 13 norsk tid i dag det begynte. De militære lot hundrevis av Mubarak-tilhengere slippe inn på Tahrir-plassen (Frigjøringsplassen) i sentrum av byen, der titusener har demonstranter har holdt til i over ei uke. Det gikk ikke mer enn noen minutter før slåsskampene mellom de to gruppene var i gang.

Med kniver og stokker
Øyenvitner så at flere av Mubarak-tilhengerne var bevæpnet med kniver og stokker. På begge sider kastet folk steiner og de første rapportene om skadde strømmet inn. Det startet i natt i havnebyen Alexandria, der også tilhengere av Mubarak gikk til angrep på demonstranter. I flere timer pågikk det slåsskamper, før hæren utpå morgensiden rullet inn med stridsvogner og fikk stanset den verste slåssingen, i hvert fall for en stund.

Idyllen brutt
Pro-Mubarak-tilhengere samlet seg flere steder i Kairo i går morges, med den største markeringen utenfor bygningen til det statskontrollerte fjernsynet. Det ble etter hvert meldt at tusenvis av regime-tilhengere var ute i gatene. Da flere hundre av dem gikk til Tahrir-plassen, var idyllen som stort sett har hersket rundt de demonstrerende i Kairo de siste dagene brutt.

Hvem står bak?
Hvem er så disse Mubarak-tilhengerne og hva vil de oppnå? Og ikke minst: Hva vil skje i timene og dagene framover? Ingen vet på nåværende tidspunkt om de er organiserte eller hvem som eventuelt har organisert dem. Det kan være Mubarak selv og regjeringen, Mubaraks nasjonaldemokratiske parti, det i forrige uke vanærede sikkerhetspolitiet eller grasrotbevegelser. Det kan også ha vært et spontanopprør, som har utviklet seg til noe større — slik man har sett blant regimemotstanderne.

Skape kaos
Al Jazeera rapporterte fra Tahrir-plassen ved 14-tida tida at motstandere av Mubarak hadde konfiskeret ID-kort som viste at det var politifolk blant regimetilhengerne. Det lover ikke bra. Muligens er Mubarak-tilhengernes strategi at de skal klare å skape så mye kaos at de militære som ved 15-tida fortsatt holdt seg i ro, blir nødt til å intervenere. Ved å skape fullstendig kaos og blodsutgytelse, kan de regimetro også gi ammunisjon til Mubaraks propagandapparat ved å vise til at demonstrasjonene nå har gått for langt at demonstrantene må bringes til taushet.

Tegn på splittelse
Det er heller ikke sikkert at det bare var trofaste Mubarak-tilhengere som gikk ut i gatene mot regimekritikerne i går. Etter Mubaraks tale tirsdag kveld, der han sa at han skulle gå av som president i september, mente en del av demonstrantene at de hadde oppnådd det de ønsket. Man så de første tegn til splittelse blant regimekritikerne. Mange er også opptatt av at både Kairo og andre byer i flere dager har opplevd det rene anarki og at samfunnet nå må komme tilbake til en slags normaltilstand, så folk kan jobbe, få kjøpt seg mat og gå i banken.

Hva gjør hæren?
Foreløpig er regimemotstanderne på offensiven, ikke minst fordi de er tallmessig mye sterkere.  Det så vi ikke minst da en femtitalls regime-tro ryttere, på hester, kameler og esler sprengte seg vei inn i folkemassene rett etter at slåssingen på Tahrir-plassen hadde begynt. Folk gikk til angrep på flere hester og kastet rytterne av. Dermed måtte «kavaleri-angrepet» avbrytes — i hvert fall foreløpig. Ved 15-tida prøvde hæren å splitte de to gruppene på Tahrir-plassen, samtidig som det ble det ble hørt skudd. Spørsmålet i timene framover er hva hæren gjør, og om det kan bli borgerkrigsliknende tilstander i Egypt. Det vil være en katastrofe både for befolkningen, for landet og for omverdenen.