Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egypter skal lede al-Qaida i Irak

Abu Ayyub al-Masri er identifisert som den nye lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På mandag utpekte al-Qaida i Irak sin nye leder etter at Abu Musab al-Zarqawi ble drept i et amerikansk bombeangrep forrige onsdag. Den nye lederen ble kalt Abu Hamza al-Muhajer, men navnet var ikke kjent utenfor al-Qaida.

Nå tror amerikanske militæret at de har identifisert al-Muhajer, skriver Reuters.


- Vi tror Abu Hamza al-Muhajer i virkeligheten er Abu Ayyub al-Masri. De er sannsynligvis den samme personen, sa generalmajor William Caldwell på en pressekonferanse i dag.

Egypter

al-Masri er av egyptisk herkomst og har ifølge Pentagon lang fartstid som terrorist.

- Han har vært en terrorist siden 1982, da han ble medlem av den egyptiske Islamsk Hellig Krig, som var ledet av Osama bin Ladens nestleder al-Zawahri, opplyser Caldwell.

al-Masri ble en ekspert på sprengstoff i Afghanistan, og skal ha opprettet den første al-Qaidacellen i Irak. Han er også ansvarlig for å ha hentet utenlandske militante muslimer inn til Irak via Syria.

Rift om lederskapet?

AL-ZARQUAWIS ETTERFØLGER?: Amerikanerne har identifisert Abu Ayyub al-Masri som den antatte nye lederen for al-Qaidas fraksjon i Irak. Alle foto: U.S. military/Scanpix
AL-ZARQUAWIS ETTERFØLGER?: Amerikanerne har identifisert Abu Ayyub al-Masri som den antatte nye lederen for al-Qaidas fraksjon i Irak. Alle foto: U.S. military/Scanpix Vis mer

- Hans intime kjennskap til al-Quaida i Irak, og hans nære samarbeid med al-Zarquawis operasjoner, vil uten tvil gjøre det lettere for al-Qaida å innlede nye operasjoner, dersom han virkelig er den nye lederen, sier Caldwell, som antar at egypteren vil fortsette med den samme taktikken som al-Zarqawi.

Generalmajoren understreker at det er sannsynlig at andre høytstående al-Quaidamedlemmer vil forsøke ta over lederskapet i al-Qaida, deriblant Abu Abdul-Rahman al-Iraqi. Han har tidligere blitt identifisert som nestleder for al-Quaida i Irak.

Caldwell trekker også fram Abdullah bin Rashid al-Baghdadi som er mulig kandidat. Han er lederen for fem allierte sunnimusliske grupper som kjemper i Irak, ved navn Mujahedeen Shura-rådet.

DEN TIDLIGERE LEDEREN FOR AL-QAIDA I IRAK, AL-ZARQAWI: Abu Ayyub al-Masri vil trolig overta plassen hans i terroristnettverket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling