Egyptere splittet i presidentvalget

For første gang er utfallet i et egyptisk presidentvalg ikke kjent før stemmene er telt opp.

SPLITTELSE: For første gang er utfallet i et egyptisk presidentvalg ikke kjent før stemmene er telt opp. Valgkommisjonen opplyser at opptellingen vil starte umiddelbart, men resultatene er ikke ventet før tirsdag. Foto: Mohamed Abd El-Ghany / REUTERS / NTB SCANPIX
SPLITTELSE: For første gang er utfallet i et egyptisk presidentvalg ikke kjent før stemmene er telt opp. Valgkommisjonen opplyser at opptellingen vil starte umiddelbart, men resultatene er ikke ventet før tirsdag. Foto: Mohamed Abd El-Ghany / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første frie presidentvalget i Egypts historie er over, men egyptere virker stadig mer splittet mellom dem som frykter et islamiststyre - og dem som ønsker stabilitet.

For første gang er utfallet i et egyptisk presidentvalg ikke kjent før stemmene er telt opp. Dersom ingen av kandidatene får mer enn halvparten av stemmene, blir det en andre og avgjørende valgrunde neste måned mellom de to med størst oppslutning.

Valgkommisjonen opplyser at opptellingen vil starte umiddelbart, men resultatene er ikke ventet før tirsdag.

Lav deltakelse Da de 13 000 stemmelokalene stengte en time senere enn planlagt torsdag kveld, meldte egyptiske medier om en valgdeltakelse ned mot 40 prosent.

Køene var mye kortere enn dagen før, men statlig fjernsyn meldte at tilstrømningen av velgere tok seg opp i de kjøligere ettermiddagstimene.

Myndighetene hadde gjort torsdagen til fridag slik at alle offentlig ansatte fikk anledning til å avlegge stemme.

50 millioner velgere Etter seks tiår under et autoritært, militærstøttet styre, kan det godt hende Egypts 50 millioner stemmeberettigede vil overlate presidentmakten til en islamist. I så fall vil han lede det mest folkerike arabiske landet sammen med den islamistdominerte nasjonalforsamlingen som allerede er valgt.

Men sekulære kandidater har også en sjanse. Den arabiske ligas tidligere leder Amr Moussa og Mubaraks siste statsminister Ahmed Shafiq er kandidater som appellerer til egyptere som er bekymret for radikale endringer.

Frykt for protester Etter to dager med stemmegivning i første runde, virker egyptere stadig mer splittet mellom dem som er fast bestemt på å unngå å få en president med bånd til Mubarak-tiden, og dem som frykter at islamistene skal få monopol på de ledende institusjonene, skriver Reuters.

Noen uttrykker frykt for nye, voldsomme gateprotester, spesielt dersom Shafiq, som i likhet med den forrige presidenten var kommandør i flyvåpenet, vinner. Shafiq opplevde å få kastet stein og sko etter seg da han stemte i Kairo onsdag.

- Dersom Shafiq eller Moussa vinner, vil de skape en revolusjon. Alle kommer til å gå til Tahrir igjen, sier 30 år gamle Sherif Abdelaziz etter å ha gitt sin stemme til Det muslimske brorskaps kandidat Mohamed Mursi.

Sammenstøt Tilhengere av Shafiq og Mursi støtte torsdag sammen i en landsby nord for Kairo. Fem mennesker ble såret, ifølge politikilder.

Det var også små slagsmål mellom tilhengere av rivaliserende kandidater i provinsen Kafr al-Sheikh, men det ble ellers ikke meldt om alvorligere voldshandlinger.

Torsdag ble det opprettet en Facebook-gruppe med navnet «Jeg er revolusjonens første martyr dersom Moussa eller Shafiq vinner».

Revolusjon Moren til Khaled Said, aktivisten som døde etter å ha blitt utsatt for politivold i 2010, vil heller ikke akseptere resultatet dersom en «feloul», det vil si levning av det gamle styret, vinner.

- Khaled døde for dette landet. Ungdom som han har rett på en bedre fremtid. Dersom en av feloul vinner, vil det være på grunn av valgfusk. Egyptere kommer aldri til å gjøre retrett fra revolusjonen, sier Leila Said til Reuters.

Regelbrudd Valgobservatører har merket seg brudd på reglene under presidentvalget i Egypt.

På den andre dagen med stemmegivning torsdag fortalte observatørene om 143 registrerte regelbrudd. Mange steder ble det gjort ulovlige forsøk på å påvirke velgere, mens det andre steder ble stappet bunker med stemmesedler ned i urnene, meldte nyhetsbyrået DPA.

Tolv kandidater sto på valgseddelen. Alle favorittene er enten islamister eller toppolitikere fra det tidligere regimet.

(NTB)