Egyptisk par slapp tvangs-skilsmisse

Kairo: En domstol i Egypt har avvist rettssaken mot en av landets ledende kvinnelige forfatter Nawal al-Saadawi med krav om at hun måtte skilles fra sin mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken er avvist på grunn saksbehandlingsfeil, ifølge Kairos familierettslige domstol. Det er bare statsadvokaten som kan ta ut tiltale i sivile strafferettssaker, som for eksempel skilsmisse.

Advokaten og fundamentalisten Nabih al-Wahsh al-Saadawi hadde framlagt en klage på Nawal al-Saadawi fordi han mente at hun måtte være en frafallen muslim. Bakgrunnen var at hun skulle ha kommet med støtende uttalelser om muslimenes hellige pilegrimsreiser til Mekka og om arvebestemmelser innen Islam i et avisintervju.

Nawal al-Saadawi er en kontroversiell figur i den arabiske verden, og er kjent for sin kamp for kvinnefrigjøring. Når det gjaldt de kontroversielle avissitatene som førte til rettsbehandlingen, avviste al-Saadawi disse med at sitatene var tatt ut av sammenheng.

I 1996 ble akademikeren Nasr Abu Zeid dømt til å skilles fra sin kone. Paret flyktet til Nederland for å unngå å bli skilt.

Regjeringen besluttet etter dommen i 1996 å endre loven, slik at bare statsadvokaten kan ta ut tiltale i sivile strafferettssaker.

(NTB) Se også:

al-Saadawis hjemmeside

En kortfattet al-Saadawi-biografi

FORTSATT GIFT:Nawal Saadawi og ektemannen Sherif Hetata slapp med skrekken. Domstolen nektet å skille dem.