KREVER AVGANG: Demonstrantene på Tahrir-plassen ropte i går kveld slagord. De krever militærrådets avgang. Foto: Scanpix/AP Photo/Bela Szandelszky
KREVER AVGANG: Demonstrantene på Tahrir-plassen ropte i går kveld slagord. De krever militærrådets avgang. Foto: Scanpix/AP Photo/Bela SzandelszkyVis mer

Egyptiske aktivister varsler stordemonstrasjon

Vil øke presset mot militærrådet og dets leder før valget mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Invitasjonen til nye demonstrasjoner kommer etter at militærrådet torsdag skal ha bedt veteranpolitikeren Kamal Ganzouri om å danne en ny overgangsregjering i landet.

Ganzouri var statsminister i Egypt under president Hosni Mubarak på 1990-tallet og er i dag i slutten av 70-årene.

Utnevnelsen, som foreløpig ikke er offisielt bekreftet, ble umiddelbart møtt med skepsis blant demonstranter i Kairo torsdag.

- Ganzouri er ikke det som trengs i denne overgangsperioden. Vi trenger unge ledere, ikke besteforeldre, sa student Maha Abdullah om utnevnelsen.

Demonstrantenes fremste krav er at feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi og hans militærråd går av.

Beklager vold Demonstrasjonene har skapt en voldsom uro i Egypt de siste dagene, og siden protestbølgen startet lørdag er 41 personer bekreftet drept og rundt 2.000 såret i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Torsdag gikk militærrådet samtidig ut og beklaget at flere demonstranter var blitt drept i kampene i Kairo.

- Militærrådet gir sin dypeste beklagelse for at Egypts lojale sønner er døde etter de siste hendelsene på Tahrir-plassen, uttalte militærrådet på Facebook.

Tahrir-plassen i Kairo, som ble selve episenteret for opprøret mot Hosni Mubarak i vinter, har vært demonstrantenes hovedscene også denne gang.

En avtale skal torsdag ha kommet på plass mellom demonstrantene på Tahrir og sikkerhetsstyrkene om å unngå konfrontasjoner.

Valg som planlagt Uroen førte tirsdag til at overgangsregjeringen gikk av, og militærrådet ønsker nå å få på plass en ny overgangsregjering før første runde i valget til nasjonalforsamling, som skal holdes allerede mandag.

Til tross for uroen har militærrådet holdt fast ved at valget skal gå av stabelen som planlagt til uken.

- Vi utsetter ikke valget. Dette er vårt siste ord, sier general Mamdouh Shaheen fra militærrådet ifølge Reuters.

Militærrådet har samtidig kommet med løfter om at det skal holdes presidentvalg neste år.

Det muslimske brorskap mener også valget må gå sin gang. Det er ventet at partiet vil gjøre det godt i valget.

(NTB)


TAHRIR-PLASSEN: Tahrir-plassen ble opplyst av laserlys, og i går kveld var det ventet at tusenvis av demonstrantene ville overnatte på plassen. Foto: Scanpix/AP Photo/Bela Szandelszky
TAHRIR-PLASSEN: Tahrir-plassen ble opplyst av laserlys, og i går kveld var det ventet at tusenvis av demonstrantene ville overnatte på plassen. Foto: Scanpix/AP Photo/Bela Szandelszky Vis mer