Egyptiske gisler ikke løslatt likevel

19 personer fortsatt i fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egyptiske myndighetene fortsatte mandag anstrengelsene for å få satt fri 19 personer som ble bortført sør i Egypt.

De avsanner tidligere meldinger om at de var satt fri.

En egyptisk tjenestemann opplyste at forhandlinger fortsatte, kort etter at utenriksminister Ahmed Aboul Gheit i New York sa at de var satt fri og i god behold. Kidnapperne var en gruppe kriminelle, sa han.

Aboul Gheit hevdet at gislene var satt fri et sted i nærheten av der Egypts grense mot Libya møter grensa mot Sudan.

Ifølge det egyptiske turismedepartementet var det elleve turister og åtte egyptere som ble bortført fra et avsidesliggende område i ørkenen lengst sørvest i Egypt.

Turistene er fem italienere, fem tyskere og en rumener, og egypterne er sjåfører, guider og vakter som var på en ekspedisjon til Gilf al-Kebir.

Myndighetene ble først klar over bortføringen da den tyske eieren av reiseselskapet, som var med på turen, ringte sin kone i Kairo og fortalte at de krevde seks millioner euro i løsepenger.

Myndighetene mener at kidnapperne har tatt med seg gislene over grensa til Sudan.

AVSANNES:   Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit sa tidligere i dag at alle de 19 gislene var satt fri, men dette avvises nå. Foto: Scanpix
AVSANNES: Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit sa tidligere i dag at alle de 19 gislene var satt fri, men dette avvises nå. Foto: Scanpix Vis mer

Det egyptiske utenriksdepartementet framholdt mandag at kidnappingen «ikke var terrorisme». «Kidnapperne er kriminelle og ikke terrorister,» het det i en kunngjøring fra turismedepartementet mandag kveld.

Myndighetene sier at Egypt ikke er involvert i forhandlinger, men at tyske myndigheter har kontakt med kidnapperne.

Egyptiske myndigheter er svært redd for at terrorhandlinger og frykt for terror skal skade landets meget lønnsomme turistnæring. Turister har tidligere vært utsatt for alvorlige terrorhandlinger i Luxor og Sinai.

(NTB)