Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egyptiske islamister varsler massiv film-protest

- Millioner av mennesker vi ta til gatene.

STERK PROTEST: Tusenvis av mennesker tok til gatene i Kairo torsdag for å vise sin avsky mot Muhammed-filmen. Foto: Reuters
STERK PROTEST: Tusenvis av mennesker tok til gatene i Kairo torsdag for å vise sin avsky mot Muhammed-filmen. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 200 personer ble skadd da demonstrasjonene mot filmen utartet til vold utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo torsdag, skriver nyhetsbyrået DPA.

Demonstrantene stakk to politibiler i brann og blokkerte en av veiene som leder til ambassaden, ifølge statlig fjernsyn.

Kilder i innenriksdepartementet forteller til avisen al-Masry al-Youm at 31 politimenn er skadd i sammenstøtene, mens 37 personer er pågrepet og vil bli framstilt for varetektsfengsling umiddelbart.

- Uttrykk for «gatas sinne» Abdel Rahman el-Barr, en av lederne i Det muslimske brorskap, har fordømt angrepene på ambassaden og påpekt at de strider mot islamsk lov.

Bevegelsen ønsker imidlertid å fortsette protestene mot filmen og oppfordrer til en såkalt million-demonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo etter fredagsbønnen.

Utenrikstalsmann Jihad al-Hadad i Frihets- og rettferdighetspartiet, Brorskapets politiske fløy, forteller at demonstrasjonene vil gå fredelig for seg, skriver avisen al-Shorouq.

Han understreker likevel at protestene er et uttrykk for «gatas sinne» over filmen «The Innocence of Muslims», som oppleves som en hån mot Muhammed, muslimenes profet.

Salafistene fordømmer vold Også flere grupperinger blant de ytterliggående salafistene har oppfordret til demonstrasjoner fredag, men har samtidig fordømt volden.

Talsmann for salafistpartiet al-Nour, Nader Bakkar, sier at unge partimedlemmer nå samarbeider med ungdommer fra Det muslimske brorskap for å holde voldelige demonstranter borte fra områdene rundt ambassaden.

Al-Gamaa al-Islamiya, også det en salafistbevegelse, har kunngjort at de vil delta i fredagens massemønstring, men slår samtidig fast at angrepet på ambassaden strider mot islamsk lov.

Frykter fredagen Fredag er muslimenes helligdag og er blitt flittig brukt til demonstrasjoner i forbindelse med den arabiske våren. Av den grunn frykter USA at demonstrasjonene skal toppe seg, melder nyhetsbyrået AFP.

- Vi følger nøye med på hendelser som kan føre til flere demonstrasjoner. Vi regner med at de vil fortsette, sier talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

I Sudan har en rekke islamske rettslærde bedt folk om å demonstrere fredag.

- Vi har 5.000 moskeer i Khartoum, og to millioner mennesker som går til fredagsbønn. Vi skal forsvare profeten Muhammed fredelig, men med styrke, sier Salah al-Din Awad, lederen for de rettslærde i hovedstaden Khartoum, ifølge Reuters.

Mursi vil gå rettens vei For enkelte av demonstrantene utenfor USAs ambassade i Kairo er ikke Muhammed-filmen hovedårsaken til sinnet.

22 år gamle Yasser Maher forteller til Al-Ahram at han nettopp har sluppet ut etter en fengselsstraff på 18 måneder, og at han demonstrerer for å få bedre levekår.

- Mubarak eller Mursi, sikkerhetsstyrkene er de samme. De forsvarer USA uansett, sier Maher.

- Men, selvsagt protesterer jeg også mot fornærmelsene mot profeten vår, legger han til.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte «The Innocence of Muslims» som en «hatsk film», men la til at «ingenting rettferdiggjør slike drap og angrep».

President Mohamed Mursi har på sin side gitt den egyptiske ambassaden i Washington beskjed om å gjøre alt som er mulig for å forfølge filmmakerne rettslig i USA, skriver al-Masry al-Youm.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media