Egyptiske menn tør ikke si navnet på sin egen mor

- Det ville gjort meg til skamme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mange muslimske miljøer i Egypt og andre land i Midtøsten nekter menn å uttale morens navn i offentlighet.

Det forsøker nå FN-organisasjonen «UN Women» med kampanjen «Give Mom Back Her Name» å endre på.

Tabulagt I videoen over har organisasjonen bedt et knippe egyptiske menn om å uttale nettopp navnet på moren sin.

Reaksjonene er oppsiktsvekkende. Ingen ville offentliggjøre navnet og forklarer at det ville gjort dem til skamme dersom de gjorde det.

«For menn i Egypt og mange andre land i midtøsten er det å si sin mors navn offentlig veldig tabulagt. Hvis du gjør det, vil navnet bli gjenstand for skam og latterliggjøring i offentlige arenaer. I vårt samfunn blir mødre referert til som «moren til sin eldste sønn», over tid vil hennes navn bli glemt», blir det forklart i videoen.

«Hvis noen visste mammas navn, begynte vi å gråte» I mange muslimske land er det vanlig at foreldre betegnes som «faren til X» eller «moren til Y» fremfor deres faktiske navn. Men det å få ens mors navn kjent i nærmijøet blir altså betraktet som skamfullt, da spesielt for menn.


«Hvis noen visste mammas navn, begynte vi å gråte», forteller en av de egyptiske mennene i videoen.

Oppfordret til å dele navnet i sosiale medier Den regionale direktøren i Un Woman, Mohammad Naciri, sier i en pressemelding at organisasjonen ønsker å informere om at det nødvendigvis ikke behøver å være slik.

«En kvinnes navn burde aldri bli assosiert med skam eller forlegenhet», siteres han.

Kampanjen ble lansert i forbindelse med morsdagen, som i midtøstenregionen feires 21. mars.

«Vi vil med dette gjenerobre alle mødres stilling i samfunnet og sender en oppfordring til å erkjenne kvinner for de unike individenene de er», sier han videre.


Kortfilmen ble laget i samarbeid med den arabiske grenen av BBDO Impact reklameselskap med en oppfordring om å dele sin mors navn i sosiale medier med emneknaggen «MyMothersNameIs»