Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egyptiske prinsesse (3500) hadde livsstilssykdommer

Døde av åreforkalkning eller hjertesvikt for 3500 år siden.

TRANGE ÅRER: Gregory Thomas og hans forskningsteam har kommet frem til at den egyptiske prinsessen Ahmose Meyret Amon døde av trange blodårer for 3500 år siden. Foto: AP/SCANPIX.
TRANGE ÅRER: Gregory Thomas og hans forskningsteam har kommet frem til at den egyptiske prinsessen Ahmose Meyret Amon døde av trange blodårer for 3500 år siden. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SKANNET: 52 mumifiserte kropper ble CT-Skannet for å finne ut mest mulig om dødsårsaken. Foto: AP/SCANPIX.
SKANNET: 52 mumifiserte kropper ble CT-Skannet for å finne ut mest mulig om dødsårsaken. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Trodde du åreforkalkning eller hjerteinfarkt var et nytt fenomen knyttet til feit mat, røyking og for mye sofatid foran tv? Da må du tenke på nytt.

En ny oppsiktsvekkende studie på mumier viser at gamle egyptiske kongelige døde av trange blodårer lenge før fastfood eller Gullrekka var et påtenkt.

Velkjent fenomen Hjertesykdom er visstnok en moderne lidelse som er et resultat av en diett rik på animalsk fett og for mange timer tilbrakt på sofaen. Men nyere funn tyder på at slag og hjerteinfarkt kan ha vært et velkjent fenomen for mennesker i årtusener.

Skannet 52 mumier Dr. Gregory Thomas ved universitetet i California er en del av et team av forskere som nylig oppdaget de tidligste kjente tilfellet av åreforkalkning, tette blodårer, i gamle egyptiske mumier. De CT-skannet hele kroppen til 52 mumier som ligger i Museum for Egyptiske Antikviteter i Kairo, skriver npr.org.

De oppsiktsvekkende funnene gjør at forskerne innser at de kanskje ikke forstår hjertesykdommer så godt som de tidligere trodde.

- Vår hypotese var at de ikke ville ha hjertesykdommer fordi de var aktive, deres kosthold var helt annerledes og de hadde ikke tobakk, sier Dr. Gregory Thomas, klinisk professor i kardiologi ved universitetet i California. Men de tok feil.

Hadde blokkeringer En av mumiene var prinsesse Ahmose Meyret Amon som var født rundt 1580 f.Kr. og døde da hun var i 40-årene. CT-skanningen viste at hun hadde blokkeringer i to av sine hjertearterier - blokkeringer som kan ha ført til en eller flere hjerteinfarkt. Med det er hun den første kjente personen i menneskehetens historie med påvist hjertesykdom.

Hvorfor? - Våre resultater peker mot en missing link i vår forståelse av hjertesykdommer, fordi hvis dette var tilfelle, hvorfor skulle gamle egyptere med livsstil så annerledes enn vår nåværende livsstil ha aterosklerose? Akkurat nå vet vi at høyt blodtrykk, røyking, kolesterol, lav fysisk aktivitet og andre ting forårsake aterosklerose, men vårt bilde av datidens mennesker og deres livsstil er nok mindre komplett enn vi tror, sier Gregory Thomas.

Spiste sunt Gamle egypterne hadde tilgang til kjøtt, men forskerne mener at kostholdet bestod hovedsakelig av korn, frukt og grønnsaker.

Individene forskerne studert tilhørte overklassen og de privilegerte i samfunnet. Det var de, og ikke vanlige arbeidere, som ble mumifisert.

- Vi fant aterosklerose på faraoer eller andre viktige personer over en tidsperiode på 2000 år, noe som gjør at vi tror det var en vanlig sykdom blant eliten.

Gregory Thomas sier at de hadde håpet å finne noen fra lavere sjikt i samfunnet som var blitt mumifisert for å ct-skanne dem.

- Men vi mistenker at selv mennesker fra middelklassen godt kan ha hatt hjertesykdommer. Det vet vi for lite om, og på dette området må det forskes videre, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media