Egyptiske valglokaler er åpnet

Første valget siden president Hosni Mubarak ble tvunget fra makten i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før sola var stått opp sto folk i kø for utenfor valglokalene i Kairo. For klokka åtte i dag tidlig lokal tid åpnet de egyptiske valgurnene.

For første gang etter president Hosni Mumbarak 30 års lange styre, kan det det egyptiske folk i dag avgi sine stemmer.

Startskuddet I denne valgrunden skal det velges ut 168 av i alt 498 representanter, som skal utgjøre underhuset av parlamentet. Etter planen skal det foregå valg frem til mars 2012. Først da vil parlamentet være fullstendig. Deres første oppgave blir å danne en ny grunnlov.

Det er over 50 millioner personer med stemmerett i landet, de kan velge mellom 50 politiske partier som står på listene, samt tusen uavhengige kandidater.  

Køen av velgere i Kairo blir fulgt nøye av en bevæpna militærvakt. Flere har vært urolige for at det skal bryte ut slåsskamper i valgkøen etter en spent stemning i landet.

Demonstrerer I går gjorde demonstranter på Tahrir-plassen et siste forsøk på å få det militære til å gi fra seg makten før valget.

- Vi avviser et hvert vedtak fattet av det militære rådet, foruten et vedtak som overgir makta til en autoritet som vi godkjenner. Først da vil vi gjøre politiske vedtak i Egypt, sier demonstrant Samira Hosni til BBC.

I alt har 41 demonstranter blitt drept de siste ni dagene, og mer enn 2000 har blitt skadet i de siste dagers opprør.

Alvorlige konsekvenser Leder for det egyptiske militære, feltmarskalk Hussein Tantawi, sa i går at landet står ved et veiskille:

VALGDAGEN: En egyptisk soldat følger nøye med på køen foran valglokalet i Kairo. Dette er det første valget i landet på 30 år. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
VALGDAGEN: En egyptisk soldat følger nøye med på køen foran valglokalet i Kairo. Dette er det første valget i landet på 30 år. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah Vis mer

- Egypt står ved et veiskille. Hvis vi lykkes, kan landet se fram mot økonomisk, politisk og sosial utvikling. Lykkes vi ikke, vil det få alvorlige konsekvenser for Egypt, og det vil vi ikke tillate, sier Tantawi ifølge en statlig TV-kanal i Egypt.

Mange frykter at egyptisk militære, med Tantawi i spissen, vil forsøke å beholde makta i landet.

De tok over lederskapet da president Hosni Mubarak ble styrtet i februar, men har blitt kritisert for ikke å ha gjort nok for å stabilisere sikkerheten i landet, stoppe økonomisk nedgang eller gjennomføre sosiale reformer.

FRYKTER VOLD: Egyptisk militære holder nøye oppsyn med valgkøene. De frykter opptøyer. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
FRYKTER VOLD: Egyptisk militære holder nøye oppsyn med valgkøene. De frykter opptøyer. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah Vis mer